Лидерите на Естония и Финландия искат останалите европейски страни да

...
Лидерите на Естония и Финландия искат останалите европейски страни да
Коментари Харесай

Естония и Финландия искат Европа да спре да издава туристически визи на руснаци

Лидерите на Естония и Финландия желаят останалите европейски страни да спрат да издават туристически визи на съветски жители, заявявайки, че не би трябвало те да могат да почиват в Европа, до момента в който държавното управление им води война в Украйна, заяви Асошиейтед прес.
Естонската премиерка Кая Калас написа в Twitter, че "посещаването на Европа е привилегия, а не човешко право ". "Време е да сложим завършек на съветския туризъм ", добави тя.
Ден по-рано финландската ѝ колежка Сана Марин съобщи пред финландското радио и телевизия, че "не е вярно до момента в който Русия води брутална нападателна война в Европа, някои руснаци могат да живеят естествен живот, да пътуват в Европа, да са туристи ".
Както Естония, по този начин и Финландия са членки на Европейски Съюз, които граничат с Русия. Брюксел забрани полетите от Русия, откакто Москва стартира настъпление в Украйна, само че руснаците към момента могат да посещават и двете страни по суша и оттова вземат полети до други европейски дестинации.
Миналата седмица Финландското радио и телевизия заяви, че съветски компании са почнали да оферират пътувания с автомобил от Санкт Петербург до финландски летища, които имат директни връзки с няколко местоположения в Европа. Вторият по величина съветски град е на към 300 км от финландската столица.
Визите, издадени от Финландия, са годни в по-голямата част от шенгенското пространство, включващо 26 страни (22 европейски страни плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Обикновено хората и стоките минават границите на тези страни без инспекции.
Някои страни от Европейски Съюз, в това число Латвия, към този момент стопираха да издават визи на руснаци.
Издаването на визи на съветски жители ще бъде разисквано на неофициални срещи на външните министри на Европейски Съюз на 31 август, заяви Финландското радио и телевизия. Марин изрази убеденост, че "тази тематика ще бъде наранена още по-сериозно " на бъдещи срещи на Европейския съвет.
Хелзинки и Москва затвориха краткотрайно границата си по време на коронавирусната пандемия, напомня АП.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР