Лидерите на ЕС призоваха американския президент Доналд Тръмп да изключи

...
Лидерите на ЕС призоваха американския президент Доналд Тръмп да изключи
Коментари Харесай

ЕС: Да преговаряш с Тръмп е като да имаш пистолет, опрян в главата

Лидерите на Европейски Съюз приканиха американския президент Доналд Тръмп да изключи за непрекъснато блока от листата със страни, на които ще бъдат наложени мита за импорт на стомана и алуминий в Съединени американски щати, съобщи „ Ройтерс “

От Европейски Съюз прибавиха, че си резервират правото да отговорят по „ симетричен метод “, с цел да защитят ползите на общността, в случай че Тръмп не се откаже от своя проект.  

Премиерът на Белгия Шарл Мишел съпостави 40-дневния интервал, с който президентът на Съединени американски щати отсрочи налагането на мита против Европейски Съюз, като „ опрян револвер в главата “ и съобщи, че това е „ чудноват метод да преговаряш със собствен сътрудник “.

Американският президент съобщи през вчерашния ден, че ще освободи от митата за импорт Европейски Съюз, Аржентина, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея до 1 май и че полемиките по проблема не престават.

В общо изказване на водачите на Европейски Съюз се споделя, че тези ограничения не могат да бъдат оправдани с отбрана на национална сигурност, какъвто бе претекстът, посочен от Вашингтон, и че Европейски Съюз би трябвало да бъде изключен за непрекъснато от новата тарифна система.

„ Европейският съвет показва своето страдание за решението на Съединени американски щати да постанова мита за вноса на стомана и алуминий. Защитните ограничения за цялостен бранш в Съединени американски щати не са подобаващото средство за разрешаването на проблемите със свръхпредлагането “, се споделя още в формалното изказване.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом съобщи, че европейците не желаят да бъдат глобени с дейности, които са провокирани главно от обвиняванията за дъмпинг от страна на Китай, и че Вашингтон и Брюксел би трябвало да си сътрудничат в тази сфера.

„ Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало дружно да работят по тези проблеми. Очакваме с неспокойствие да проведем разговор със Съединени американски щати по отношение на комерсиалните въпроси от общ интерес, като да вземем за пример световното свръхпредлагане на стомана “, написа Малмстрьом в Twitter.

„ Тези полемики сред съдружници и сътрудници не би трябвало да подлежат на изкуствени периоди “, добави тя.

Въпреки че Европейски Съюз желае да предотврати комерсиална война, Еврокомисията има подготвен лист с ответни ограничения, с които да отговори на американските мита.

Комисията е подготвена да подаде тъжба до Световната комерсиална организация и да наложи мита за вноса на редица артикули от Съединени американски щати, измежду които портокаловия сок, тютюна, бърбъна и моторите „ Харли Дейвидсън ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР