Лидерите на ЕС планират да се срещнат с африкански лидери

...
Лидерите на ЕС планират да се срещнат с африкански лидери
Коментари Харесай

Bloomberg: ЕС ще се възползва от отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 и ще се опита да установи взаимодействие с Африка

Лидерите на Европейски Съюз възнамеряват да се срещнат с африкански водачи в коридорите на срещата на Г-20 в Индия, оповестява Bloomberg. Тяхната цел е да предефинират партньорството сред Европейския съюз и Черния континент, макар тежкото колониално завещание. Те желаят да предложат на Африканския съюз непрекъснато участие в Г-20.

Европейският съюз възнамерява да се възползва от отсъствието на Си Дзинпин и Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 тази седмица, с цел да ускори работата със страните от Глобалния юг. За тази цел в коридорите на срещата на върха ще се проведат поредност от срещи на високо равнище.

Тъй като китайският и съветският президент пропущат двудневната среща в Ню Делхи, Европейски Съюз ще се опита да се възползва от момента, настояват осведомени, поискали анонимност. 27-членният блок желае да алармира, че е сериозен по отношение на преосмислянето на партньорството си с Африка, макар тежкото й колониално завещание, споделиха те.

По-специално се чака да участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и немският канцлер Олаф Шолц. От африканска страна участниците ще включват водачите на Южна Африка, член на Г-20, както и на Египет, Нигерия и Коморските острови, актуалният ръководител на Африканския съюз, споделиха източниците.

Така наречената „ мини среща на върха “ ще се организира на фона на засилена конкуренция за световно въздействие, на фона на борбата сред Съединени американски щати и Китай и различията с Русия по спора в Украйна.

Китай и Русия флиртуват с всички сили с африканските страни, апелирайки апропо точно към антиколониалните настроения, само че отдръпването на Путин от черноморската зърнена договорка удари най-тежко разрастващите се страни – по този метод Европа ще се опита да завоюва тези страни, които отхвърлиха да осъдят съветската специфична интервенция против Украйна.

Срещайки се в Индия на 9 септември, европейските водачи имат намерение да поддържат кандидатурата на Африканския съюз за непрекъснато участие в Г-20, споделиха хора, осведомени с въпроса. Участието на съюза към този момент беше подкрепено от италианския министър председател Джордже Мелони на неотдавнашната среща на Седморката в Япония. Това е и един от целите на приемащата страна на срещшата – нейният индийски сътрудник Нарендра Моди.

По време на посещаване през май в централата на Африканския съюз в Етиопия, канцлерът Шолц повтори апелите към участието на блока в Г-20 да ускори гласа си по световни въпроси като изменението на климата. Канцлерът сподели, че Африка би трябвало да играе по-важна роля на интернационалната сцена. Това, споделя той, ще отразява възходящото й значение в един все по-фрагментиран и многополюсен международен ред.

На висок глас

Постоянното участие вместо статут на наблюдаващ би сложило Африканския съюз наедно с Европейски Съюз. Това отразява желанието да се даде опция на африканските страни да приказват с най-голям глас, когато разискват интернационалните ограничения, които ги засягат директно – в това число за битка с световното стопляне, което се утежнява основно от излъчванията от страните от Г-20.

В дневния ред ще бъде и въздействието на боевете в Украйна върху световната продоволствена сигурност, което заплашва да ескалира, откакто Путин отхвърли да възобнови договорката за зърно с посредничеството на Организация на обединените нации на среща с турския президент в понеделник. Освен това, съгласно източници, ще бъдат разисквани реформирането на световната финансова конструкция, подобряването на изискванията за частни вложения и инфраструктурни планове в Африка, както и обстановката в Сахел.

И най-после, Шолц желае да се възползва от срещата, с цел да се приготви за интернационална конференция в Берлин на 20 ноември, която ще събере европейски и африкански водачи, с цел да разпространяват по този начин наречения Африкански пакт, предопределен да усъвършенства изискванията за зелени частни предприятия и секторни вложения в африканските страни, в това число инфраструктура.

За немския канцлер минисрещата на върха е още една опция да убеди африканските водачи, че европейците са съществени за започване на нова глава в съдействието и да обсъдят на четири очи общите въпроси – сигурност, миграция, икономическо развиване и изменение на климата.

„ Трябва да подсигуряваме, че бъдещият свят е завършен въз основата на тъждество с разрастващите се страни “, сподели Шолц пред немското радио предходната седмица, наричайки това едно от „ отговорностите “ на Западна Европа и Северна Америка. „ Като се има поради колониалната история и предишното на доста от тези страни, ние носим отговорност да продължим позитивното развиване “, сподели той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР