Лидерите на ЕС не успяха снощи да постигнат окончателно споразумение

...
Лидерите на ЕС не успяха снощи да постигнат окончателно споразумение
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Без окончателно споразумение за здравния сертификат

Лидерите на Европейски Съюз не съумяха нощес да реализират дефинитивно съглашение по схемата за европейския здравен документ, съобщи ДПА.  Според страните, които са основни туристически дестинации в Европейски Съюз, документът е жизненоважен за идния летен туристически сезон.

Преговарящите от Европарламента, Еврокомисията и държавните управления на страните членки ще възобновят договарянията на следващия ден, оповестиха от португалското председателство.

Очаква се европейският здравен документ да облекчи пътуването в границите на блока до края на юни, макар че пандемия та продължава, а терзанията от вируса остават съществени, отбелязва ДПА.

Документът би трябвало да потвърждава, че човек е с отрицателен тест, неотдавна е прекарал вируса или е имунизиран. Това би трябвало и да е основата за премахването на условията за карантина, които сега важат за множеството пътувания в Европейски Съюз. Все отново, остава на решението на всяка една от 27-те страни членки да реши какви преимущества ще носи документът в границите на границите й.

България остава " неразрешена " за британците

Британският министър председател Борис Джонсън предизвести хората да не пътуват на отмора в страни от така наречен „ жълт лист “, в който попада и България, тъй като остава в действие правилото за основателна причина. Това внесе огромно комплициране измежду британците. Преди това министри обявиха, че от 17 май хората могат да посетят другари в тези страни.

Борис Джонсън уточни, че е доста значимо хората да схванат какво значи страна от „ жълтия лист “. Хората би трябвало да имат неотложна фамилна или бизнес причина за пътешестване. При прибирането си те би трябвало да се самоизолират, да вършат проби, да попълнят нужния формуляр за престой и всичко останало, което се изисква, добави министър председателят.

Предупреждението идва откакто хиляди британци се запътиха към дестинации като Франция, Гърция, Испания и Съединените щати с повече от 150 полета още в понеделник – първия ден от третата фаза на облекчение на локдауна.

Схемата за пътуванията на държавното управление на правилото на светофара е по-скоро справочник, в сравнение с законово условие и някои туристически компании взеха решение да оферират почивки в страни от „ жълтия лист “, в случай че от Министерството на външните работи категорично не изискат хората да имат единствено основателни аргументи за пътешестване. Някои туристически компании обаче отхвърлят да  поемат ангажимент за връщане на депозити или заплащания. 

Опитвайки се да внесе изясненост в настъпилото огромно комплициране, изключително откакто по-рано министри увериха, че може да се пътува в страни от „ жълтия лист “ без основателна причина, бизнес кореспондентът на Би Би Си Тио Легет изясни, че въпреки и от понеделник пътуването до страна от този лист да не е нелегално, то продължава да не е целесъобразно. С други думи, механически пътуването е разрешено, само че държавното управление не го утвърждава.

Третата КОВИД вълна отстъпва 

Германия съумя да пречупи третата вълна на пандемия та и за първи път през днешния ден означи рекорден спад на новозаразените. Толкова невисок техният брой не е бил от 2 март насам.

4209 души са се заразили с Covid-19 през последното денонощие, а броят на инфектираните в границите на седем дни на 100 000 души население падна трайно под 100 и е 79,5.

Това заяви през днешния ден институтът „ Роберт Кох “. Заради намаляването на инфектираните множеството провинции дават обещание от на следващия ден последователно намаляване на ограниченията против пандемия та.

Заведенията имат право да отворят външните си градини, а посетителите наложително би трябвало да демонстрират отрицателен тест.

Същото е изискването и за посещаване на музеи, което също се позволява от на следващия ден. Въпреки студената пролет и неприятното време от на следващия ден право да отворят имат и градските външни басейни.

Условието за посещаване и това лято ще е да се резервират два до три часа престой авансово.

След 7 юни отпада и приоритизирането при имунизациите и към този момент всеки, който има предпочитание, ще има право да се имунизира.

Германия навакса темпото на имунизации през последните седмици, като благодарение на домашните лекари съумя да стартира да имунизира по към 1 милион души на ден.

Въпреки отпадането на приоритизирането имунизирането на всички искащи ще отнеме време, само че до август всеки би трябвало да е получил най-малко една доза ваксина. За това ще оказват помощ и доставките на имунизацията на " Янсен ", от която е нужна единствено една доза за цялостна имунизация.

В Италия държавното управление на Марио Драги одобри нови облекчения на ограниченията поради пандемия та.

Програмата е съобразена с научни доказателства за поетапно обновяване на другите действия. Само от опозиционната партия „ Братя на Италия ” показаха неодобрение с аргумента, че е можело да се направи доста повече.

Съкращава се вечерния час от 23 ч. до 5 ч. сутринта и ще бъде последователно анулиран до 21 юни.

От събота ще бъдат отворени към този момент комерсиалните центрове в предпразничните и празнични дни.

От 1 юни заведенията за хранене ще одобряват гости на закрито.

От същата дата в бял цвят ще бъдат областите Фриули - Венеция Джулия, Молизе и Сардиния, а седмица по-късно към тях ще се причислят Абруцо, Венето и Лигурия.

В така наречен бели райони няма да има вечерен час, ще важат единствено условията за носене на маска и съблюдаване на отдалеченост. 

От 1 юни аудитория ще има на спортните надпревари навън, а от 1 юли и на закрито при. 25% фенове от потенциала на оборудванията. Фитнес зали, културни центрове, казина, бинго зали, увеселителни паркове също ще работят. 

Остават затворени единствено нощните заведения и залите за танци. Лидерът на демократическата партия Енрико Лета сподели, че държавното управление на Драги е избрало вярно, необратимо, последователно възобновяване на дейностите, заобикаля се затварянето и ще бъдат рестартирани стопанската система и туризма.

От среднощ Австрия отстрани карантината за идващите от България, които показват документ за имунизация, негативен тест или документ за преболедуване на Covid-19.

В случай че влизащите в Австрия не разполагат с един от трите документа, би трябвало в границите на 24 часа да си създадат PCR тест на място за лична сметка.

Деца до 10 година няма да бъдат тествани.

Кипър сполучливо приключи първия стадий от имунизационната си стратегия против ковид а. Страната е измежду водещите в Европейски Съюз по брой имунизирани и по обсег с имунизации на възрастните хора, както и предпоследна по смъртност от Covid-19.

Първият кръг на имунизационната стратегия в Кипър завърши с обгръщането на всички възрастови групи – поредно от най-възрастните до 18-годишните, разгласи през днешния ден здравният министър Константинос Йоану.

От самото начало предпочитана група за имунизация бяха възрастните хора, прикованите на легло, уязвимите групи, което докара до внезапно понижаване на инфектираните, приетите в болница и смъртните случаи измежду тях, уточни министър Йоану. Това се вижда особено при хората над 70 години, 85% от които са имунизирани.

Най-младите – 18-21-годишните, бяха последната група, които подаваха своите поръчки в профилирания портал през вчерашния ден.

В започващия втори стадий на програмата електронният портал за имунизации ще бъде отворен още веднъж за всички възрасти, давайки нова опция на тези, които по разнообразни аргументи не са съумели да се имунизират.

Целта на държавното управление до края на юни 65% от популацията да се имунизира с най-малко първата доза е постижима, съобщи здравният министър. До през вчерашния ден 45,2% от популацията в страната е получило първата доза, а 15,5% са изцяло имунизирани.

„ Стената на имунитета се построява с бързи темпове, тъй че допустимо най-скоро да защитим здравето си и да се върнем към функционално всекидневие “, добави той.

Министър Йоану акцентира и правилността на определената тактика за осъществяване на всеобщи проби, неотложно следене на контактите на позитивните случаи и засилен надзор, което спомогна за ограничение на разпространяването на ковид а.

Кипър има втората най-ниска смъртност от Covid-19 измежду страните от Европейски Съюз, регистрира още здравният министър като триумф в борбата с пандемия та.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР