Лидерите на ЕС и ръководителят на Европейската централна банка се

...
Лидерите на ЕС и ръководителят на Европейската централна банка се
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС: Банковият сектор в еврозоната е стабилен

Лидерите на Европейски Съюз и ръководителят на Европейската централна банка се пробваха през днешния ден да уверят пазарите, че банковият бранш в еврозоната е постоянен и може да устои на разтърсвания, откакто акциите на европейските банки се сринаха.

Акциите на немската „ Дойче банк ” поевтиняха с повече от 13%, защото кредиторът се сблъска с възходящи разноски за покриване на кредитни застраховки, а аналогичната Комерцбанк се срина с 10% в следобедната търговия.

Цените на акциите на няколко френски и английски банки също се намалиха.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи пред водачите на Европейски Съюз, че банковият бранш в зоната на единната валута е " мощен ", заяви формален представител на Европейски Съюз по време на срещата на върха на водачите от еврозоната в Брюксел.

" Банковият бранш на еврозоната е резистентен, тъй като има мощни финансови и ликвидни позиции ", цитира формалният представител думите на Лагард.

" Банковият бранш в еврозоната е мощен, тъй като приложихме регулаторните промени, контрактувани на интернационално ниво след международната финансова рецесия (2008 г.) ", сподели още тя пред водачите на 27-членния блок.

Лидерите на най-големите стопански системи в Европейски Съюз също потвърдиха положителното положение на банковата система.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че европейската банкова система е " постоянна ", а френският президент Еманюел Макрон сподели, че банките на блока са " най-солидните ".

" Това, че имахме строги правила и регулации през последните години, се отплати: банковата система в Европа е постоянна ", съобщи Шолц след срещата на върха.

Шолц добави, че няма причина да се тормози за „ Дойче банк ”.

" Дойче банк ” модернизира и провежда метода си на работа. Тя е доста печеливша банка. Няма причина за безпокойствие ", съобщи Шолц пред кореспонденти след срещата на върха.

Макрон повтори тези уверения: " Основите на европейските банки са постоянни. Еврозоната е зоната, в която банките са най-силни ".

Планът за довеждане докрай на дълго отлагания банков съюз на Европейски Съюз закупи по-голяма новост на фона на неотдавнашните разтърсвания на пазарите.

" Неотдавнашните събития ни припомнят какъв брой значимо е било непрестанно да подобряваме тези регулаторни стандарти ", сподели ръководителят на ЕЦБ.

Лагард съобщи, че блокът би трябвало да реализира прогрес в завършването на банковия съюз, и добави, че е нужна спомагателна работа и за основаването на същински европейски финансови пазари.

" Няма компромис сред ценовата и финансовата непоклатимост. Нашият инструментариум ни разрешава да се оправим с рисковете и при двете ", сподели тя по време на срещата.

" Инструментариумът на ЕЦБ е изцяло квалифициран за обезпечаване на ликвидност на финансовата система на еврозоната, в случай че е належащо ", добави Лагард. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР