Лидерите на Египет, Сомалия и Еритрея, страни, които имат обтегнати

...
Лидерите на Египет, Сомалия и Еритрея, страни, които имат обтегнати
Коментари Харесай

Еритрея, Египет и Сомалия заформят алианс срещу Етиопия

Лидерите на Египет, Сомалия и Еритрея, страни, които имат обтегнати връзки с Етиопия , се срещнаха в еритрейската столица Асмара, оповестява БиБиСи.

Скорошно дипломатическо различие тласна Сомалия към по-тесни връзки с Египет и Еритрея, страни които имат дългогодишни разногласия с Етиопия. Имаше опасения, че възходящото напрежение може да прерасне в спор.

Министърът на информацията на Сомалия Дауд Авейс отхвърли, че срещата е била единствено за съдействие сред трите страни. По думите му обаче те не са решени да подбуждамт нещо против Етиопия. Той акцентира, че Адис Абеба (столицата на Етиопия) и но-точно нейното управление напоследък са се трансформирали във фактор за неустойчивост в района.

Президентите на Египет, Еритрея и Сомалия са се съгласили да укрепят сомалийските държавни институции , с цел да се изправят против разнообразни вътрешни и външни провокации и да дадат опция на Сомалийската национална федерална войска да се изправи против тероризма във всичките му форми.

Държавният глава на Египет посети за първи път Асмара, до момента в който сомалийският президент беше към този момент три пъти тази година. Етиопия от години е корав покровител на държавното управление в Могадишу в битката му против свързаната с Ал Кайда въоръжена формация Ал Шабаб. Но връзките със Сомалия се утежниха, откакто Етиопия при започване на тази година със самопровъзгласилата се република Сомалиленд за наемане на част от бреговата линия. Сомалия преглежда Сомалиленд като част от своята територия.

Междувременно Адис Абеба и Кайро са в спор повече от десетилетие по отношение на построяването от страна на Етиопия на голям водноелектрически язовир на река Нил . Египет вижда това като допустима опасност за размера на водата, изтичаща по реката, на която разчита.
 Египет изпрати оръжия на Сомалия и ядоса Етиопия
Египет изпрати оръжия на Сомалия и ядоса Етиопия

Според Адис Абеба доставките могат да попаднат в ръцете на терористите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР