Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов иска

...
Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов иска
Коментари Харесай

Демократична България иска дисциплинарка за Цацаров

Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов желае Висш съдебен съвет да образува дисциплинарка против основния прокурор Сотир Цацаров. 

Предложението им за това е адресирано с изключение на до Инспектората към Висшия правосъден съвет и до министъра на правораздаването Цецка Цачева. 

В текста се споделя: 

На 25 април 2018г. в изявление пред Нова ТВ, основният прокурор Сотир Цацаров декларира: „ Работеща прокуратура и работеща комисия за противопоставяне на корупцията отстраняват главната теза на една дребна и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттова се обезсмисля и личното им битие. “ Това изказване е възпроизведено и в доста други медии.

В изявление, публикивано на 25 април 2018 година в Blitz.bg, основният прокурор декларира: „ Има политици, за които бездействието на прокуратурата постоянно е обект на рецензии и в този момент се оказва, че действието на прокуратурата още веднъж е обект на рецензии. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските малките екрани посочваха локални политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че преместването на даже дребна част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и не престават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от аргументите, с които можем да си разбираем тяхната реакция в този момент. ” 

Определянето на държанието на политически партии и навеждането на изказвания за обезмисляне на битие на политически партии, по същността си, съставлява партийно – политическа активност, до колкото директно визира партийно-политическия живот в страната. Хипотезите, в които прокурор може да прави преценка и законосъобразно да взема мнение за съществуването или несъществуването на политическа партия, са категорично изброени в член 16 и член 40, алинея 2 от Закона за политическите партии. Разгледаният нагоре случай не попада в нито една от посочените законови разпореждания.

Това изявление е деяние, което е в директно несъгласие с плануваното в член 9.2 от Кодекса за етично държание на българските магистрати предписание, че “магистратът не взе участие по какъвто и да е метод в партийно - политическа активност и не се намесва в политически или бизнес среди на въздействие. ” Действието накърнява престижа на правосъдната власт, защото поражда подозрение за независимостта и безпристрастността на основния прокурор при практикуване на неговите пълномощия.

Поради това, предлагаме да упражните пълномощията си по член 312, алинея 1, т. 3 и 4 от Закона за правосъдната власт и да внесете предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане по отношение на Сотир Цацаров за дисциплинарно нарушаване по член 307, ал.3, т. 3 от Закона за правосъдната власт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР