Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в Букурещ

...
Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в Букурещ
Коментари Харесай

Кабел под Черно море. Четири държави се споразумяха за доставка на електроенергия

Лидерите на Азербайджан , Грузия , Румъния и Унгария подписаха в Букурещ съглашение за полагане на подводен електрически кабел под Черно море за за Европа.

Близо 1200 -километровият кабел ще придвижва електрическа енергия от Азербайджан и Грузия до Румъния и Унгария. Проектът би трябвало да бъде приключен в границите на шест години и е част от устрема на Европейския съюз да понижи зависимостта си от съветската сила.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен участва на подписването и сподели, че Европейски Съюз е подготвен да даде финансова поддръжка за плана след изследване за изпълнимост. По думите ѝ кабелът ще „ помогне за подсилване на сигурността на доставките “.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис сподели, че планът съставлява значима стъпка в укрепването на европейската енергийна сигурност и построяването на съдействие в Черноморския район.

„ Предвид сегашния подтекст на сигурността, дължащ се на военната експанзия против Украйна , би трябвало да си сътрудничим по-добре и да покажем повече взаимност, с цел да се оправим с актуалните проблеми “, сподели той.

Според планът " може да донесе обилни изгоди на Грузия , страна с европейска орис ".

„ Това може да трансформира тази страна в електрически център и да я интегрира в пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз “, сподели тя. „ Кабелът под Черно море може да придвижва електричество до нашите съседи в Молдова и Западните Балкани и, несъмнено, до Украйна. "

Унгарският министър председател Виктор Орбан , който постоянно е най-топли връзки с съветския президент Владимир Путин измежду водачите на Европейски Съюз, похвали плана и сподели, че " времената на на ниска цена импорт на първични материали от Русия са завършили ".

„ Искаме да имаме стопански напредък и сигурност “, сподели Орбан. „ Тук сме дружно, тъй като се съгласихме да идентифицираме нови източници на сила за Европа. "

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също приветства самодейността като „ нов „ мост “ от Азербайджан към Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР