Лидерите на Афганистан и Пакистан решиха днес да съставят общ

...
Лидерите на Афганистан и Пакистан решиха днес да съставят общ
Коментари Харесай

Афганистан и Пакистан заедно ще търсят мир с талибаните

Лидерите на Афганистан и Пакистан взеха решение през днешния ден да сформират общ проект за деяние в търсене на мир с бунтовниците талибани, съобщи ДПА.

Пакистанският министър председател Шахид Хакан Абаси посети Кабул, където се срещна с президента на Афганистан Ашраф Гани и шефа на държавното управление Абдулла Абдулла. Гани и Абаси взеха решение, че техните съветници за националната сигурност ще приготвят взаимен проект за деяние за мир и помиряване в Афганистан, заяви президентството в Кабул.

Двете страни се договориха съветниците по националната сигурност да завършват афганистанско-пакистански проект за деяние, гласи известието, което обаче не загатва по какъв начин ще наподобява този проект и по какъв начин талибаните ще бъдат уверени да стартират договаряния за преустановяване на войната, която към този момент е в 17-ата си година.

Кабул упорства Пакистан да приложи въздействието си над водачите на талибаните, за които се счита, че се укриват в пакистанските гранични региони, с цел да ги накара да стартират договаряния с афганистанското държавно управление. Досега няма изключително съдействие сред двете страни, които имат сложни връзки, като всяка упреква другата, че употребява ислямистките бунтовници като средство срещу съседа си.

Активизираните в последно време старания на Съединени американски щати и районни сили като Русия и Китай за преустановяване на войната явно са подтикнали Исламабад да склони за доближаване с Кабул. Визитата, първата за пакистански министър председател от три години, последва няколко седмици откакто проведена с съветска поддръжка интернационална конференция в узбекистанската столица Ташкент прикани талибаните да се откажат от насилието. Преди това през февруари Гани предложи на талибаните мир без предварителни условия на интернационална конференция в Кабул с присъединяване на Съединени американски щати и крлючови европейски съдружници.

Смятаме, че нещата ще се раздвижат след днешната среща, сподели за ДПА неизвестен пакистански посланик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР