Лидерите на 30-те държави – членки на НАТО в този

...
Лидерите на 30-те държави – членки на НАТО в този
Коментари Харесай

НАТО увеличава силите си за бързо реагиране над 7 пъти

Лидерите на 30-те страни – членки на НАТО в този миг идват за първото си съвещание в изложбения център ИФЕМА в Мадрид. Малко след 10 часа се чака и президентът Румен Радев да направи изказване и да каже какви са упованията от срещата на върха. Днес той има двустранна среща с премиера на Швеция Магдалена Андершон, съобщи БНР.

Днес се чака Швеция и Финландия да получат публично покана за участие в пакта.

" Днес ще вземем решение, това се случва невиждано бързо – единствено няколко седмици ни разделят от молбите им за участие и поканите. Разбира се, по-късно всички 30 Народното събрание би трябвало да ратифицират тяхното присъединение, а това лишава време ".

Очаква се в Мадрид да бъде утвърдена и новата стратегическа идея на Алианса, която ще дефинира посоката и функционалността на организацията за идващите 10 години. Първи за съвещанието дойде генералният секретар.

„ Днес ще изложим ясно, че Русия е директна опасност за НАТО. “

Китай ще бъде част от стратегическата идея, само че не като зложелател, а като предизвикателство за полезности на страните от пакта. Лидерите на НАТО се чака да одобрят и увеличение на силите за бързо реагиране над 7 пъти от 40 000 на 300 0000.

" Очаквам те да са подготвени за деяние идната година ", изясни Столтенберг:

„ Тези сили ще бъдат платени и проведени от страните членки. Те няма да бъдат разполагани в съответни страни, само че те ще бъдат подготвени за деяние и защита на характерна територия. Например в Германия ще има основана бригада, която ще дава отговор за отбраната на Литва. “

Днес към водачите на 30-те следобед ще се причислят и държавните ръководители на Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР