Лидерите на 28-те страни от Европейския съюз не успяха да

...
Лидерите на 28-те страни от Европейския съюз не успяха да
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС не избраха наследник на Юнкер, новата им среща е на 30 юни

Лидерите на 28-те страни от Европейския съюз не съумяха да се договорят кого да предложат за водещите управителни постове, в това число ръководител на Европейската комисия и шеф на Европейската централна банка. Нов опит ще бъде изработен на изключителна среща на 30 юни - единствено два дни преди учредителното съвещание на новия Европейски парламент, където чакат да им предложат за утвърждение имената.

Няма болшинство за никой от претендентите. Ще се срещнем още веднъж на 30 юни ", разгласи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след договаряния, траяли до ранните часове на петъчния ден. За неговия пост също би трябвало да бъде дооворен нов претендент, само че и това не е контрактувано.

" Отбелязвам с известно учудване, че не е елементарно да бъда заменен ", пошегува се на конференцията си ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В основата на неспособността да се реализира решение е блокирането от страна на френския президент Еманюел Макрон на любимеца на немския канцлер Ангела Меркел, разяснява " Ройтерс ". Баварецът Манфред Вебер, водещият претендент на Европейската национална партия - политическото съдружие с най-вече евродепутати - още в четвъртък сутринта е бил известен от другите 3 партийни групи - Социалисти и демократи, демократичните " Обнови Европа " и Заланите - че не го подкреят и няма да получи утвърждението на европарламента.

Тази нощ в Брюксел водачите са разбрали в диалозите си, че нито един от другите двама водещ икандидати - социалистът Франс Тимерманс и демократичната Маргрете Вестагер, препоръчани им от Туск, не събира нужното утвърждение на най-малко 21 от 28-те страни.

За основен миг се смяташе диалогът сред водачите на Франция, Германия и Испания, на които бе изяснено какви са разликите и бе оставено на екипите им да опитат да ги изгладят. Макрон има водеща роля в групата на либералите, партията на Меркел излъчи най-голямата група в ЕНП, а министър председателят Педро Санчес е с най-вече евродепутати при социалистите.

Сега те, както и сътрудниците им от Италия и Холандия ще имат още един късмет да обсъдят казуса в Япония, където ще вземат участие на срещата на върха на Г-20 на 28-29 юни.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР