Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер

...
Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер
Коментари Харесай

Отложиха Брекзит за края на октомври

Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и английският министър председател Тереза Мей са договорили гъвкаво удължение на периода за излизането на Англия от Блока до 31-ви октомври, заяви след 5-часовото съвещание ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.
"През това време ходът на дейностите ще бъде напълно в ръцете на Англия. Тя към момента може да ратифицира съглашението за овакантяване, като в този случай удължаването ще бъде прекъснато. Може да преразгледа и цялата тактика за Брекзит, което може да докара до промени в политическата декларация, само че не и в съглашението за овакантяване.
До края на този интервал Обединеното кралство ще има и опцията да анулира член 50 и да се откаже изцяло от Брекзит ".
Тереза Мей съобщи, че Европейският съюз е извършил нейното основно искане в съглашението за шестмесечно удължение на периода за Брекзит да бъде включена уговорка за ранно овакантяване на общността.
"Продължавам да имам вяра, че ние би трябвало да напуснем Европейския съюз със договорка допустимо най-бързо. Жизненоважно е, че Евросъюзът се съгласи отсрочката да може да бъде прекратена, когато съглашението за отдръпване бъде подписано. Това беше основното ми условие към сътрудниците ", разяснява Мей.
По време на договарянията в Брюксел, президентът на Франция Емануел Макрон е заел твърда позиция против по-дълго закъснение на Брекзит, в миг, в който министър председателят Тереза Мей лобираше пред водачите на Европейски Съюз за повече време, с цел да провежда поддръжка на съглашението.
Повечето от 27-те европейски водачи, които се събраха в Брюксел, в това число немския канцлер Ангела Меркел, поддържаха проекта за отсрочване на Брекзит за една година.
Преговорите се проточиха до късно през нощта, Макрон, подсилен от Белгия, Австрия и някои по-малки страни от Европейски Съюз – настоя за по-кратко отсрочване от единствено няколко седмици и изиска солидни гаранции, че Лондон няма да се намесва в делата на Европейски Съюз през този интервал.
Представител на френското президентство пък настоя, че Франция не е изолирана, само че добави: "Ако сме по-настоятелни от останалите, по този начин да бъде. Не можем да позволим положителното действие на Европейски Съюз да бъде нарушено през идващите седмици. "
Мей към този момент съобщи, че в случай че Англия към момента е член на Европейски Съюз на 23 май, когато се организират изборите за Европейски парламент, гласоподавателите от Обединеното кралство ще вземат присъединяване. Но някои водачи на Европейски Съюз не са уверени, че тя е откровена, макар че посланик съобщи, че нейното показване пред водачите е „ солидно “.
След като Мей изиска удължение до 30 юни, тя напусна залата, тъй че останалите 27 водачи на Европейски Съюз да обмислят ориста на Англия.
Без отсрочване, Англия би трябвало да постави завършек на 46-годишното си участие в Европейския съюз в среднощ (22:00 GMT) в петък без договорка, рискувайки стопански безпорядък от двете страни на Ламанша.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, хазаин на срещата на върха, предложи "гъвкаво удължение ", а Меркел съобщи, че водачите на Европейски Съюз може да поддържат закъснение "по-дълго, в сравнение с изиска английският министър председател ".
Но френският президент Еманюел Макрон предизвести при идването си в Брюксел: "За мен нищо не е решено, нищо, и по-специално, защото слушам клюки, а не дълготрайно отсрочване. "
Той повтори изказванието си, че Мей би трябвало да даде повече гаранции, че забавянето ще послужи за потребна цел, заявявайки, че желае да чуе "какъв е политическият проект зад него ".
Мей контракти съглашението за бракоразвод с Европейски Съюз предишния ноември, само че депутатите в Лондон го отхвърлиха три пъти, принуждавайки я да се обърне към главната опозиционна партия в опит да откри поддръжка за приемането му от Камарата на общините.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР