Лидерите на 27-те страни-членки плюс още 17 се събраха в

...
Лидерите на 27-те страни-членки плюс още 17 се събраха в
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Лидерите на 44 държави са в Прага за заседанието на Европейската политическа общност

Лидерите на 27-те страни-членки плюс още 17 се събраха в Прага за първото съвещание на тъй наречените Европейска политическа общественост. Започнала като френска концепция за политически разговор по въпросите на сигурността, енергетиката и стопанската система с сътрудниците на Европейски Съюз, самодейността цели да изведе решенията за рецесиите, заобикалящи съюз, отвън неговите граници.

На срещата вземат участие Украйна, Молдова и Грузия от източното съседство, шестте страни от Западните Балкани, Англия и доста други.

Още при започване на съвещанието чешкият министър председател Петер Фиала съобщи ясно, че Украйна, съгласно него, ще завоюва войната и че съветският президент Владимир Путин не е отворен за договаряния.

На влизане ръководителя на Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи, че страните, събрани през днешния ден в Прага, са изправени пред общи проблеми: непоклатимост, сигурност, енергийни проблеми, миграция и че Европейската политическа общественост ще даде опция за съдействие, с цел да бъдат предпазени ползите на жителите на целия континент.

Френският президент Еманюел Макрон още веднъж употребява опцията, с цел да прокара концепцията си за повече самостоятелност на Европа, и уточни, че е време Европейски Съюз да откри, изтъквам, електрически интерконектори, линии за свързване, както и да бъдат понижени цените на природния газ за произвеждане на електрическа енергия.

Пред водачите в Малта, където беше преди да пристигна в Прага, и пред сътрудниците си тук, президентът Румен Радев сложи три въпроса: България и Румъния да бъдат признати допустимо най-скоро в Шенген и че ескалацията на войната в Украйна и ожесточеността на спора би трябвало да отстъпи на разговора.

В Прага Румен Радев взе участие в панела " Енергетика и стопанска система ". По-рано той разяснява:

" В главния фокус - това е войната на Русия против Украйна и обединена Европа не би трябвало да остава безразлична към тази война, тъй като това е най-тежката ескалация, най-голямата опасност за мира и сигурността на остарелия континент след Втората международна война. Това изисква ясни дейности и е в полза на всички тази ожесточесност да отстъпва на разговора и на договарянията за мир, тъй като вторичните резултати от войната се усещат върху всички нас и най-много върху прилежащите страни.

Друга значима тематика: Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани отвън Шенгенското пространство единствено поради това, че 11 години откакто ние сме покрили всички механически условия, някой непрестанно си измисля някакви неписани критерии. От това губим всички. Губи България, губи нашият бизнес, нашият туризъм, губят нашите жители и нашата стопанска система като цяло. Не може България да демонстрира взаимност и да влага големи финансови и човешки запаси за запазване на нашата обща европейска граница, а в подмяна да получава недоумение и двойни стандарти. Не може българите да бъдат второкласен европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа ", съобщи президентът Радев.

Заседанието тук ще продължи до 23:00 часа българско време. Не се чака обща декларация или документ, само че, съгласно специалисти, смисъла на срещата е в самото ѝ осъществяване. Тя насочва обръщение за общоевропейска полемика по проблемите на сигурността. На форума през днешния ден единствените, които не са поканени, са Русия и Беларус.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР