Лидерите на 20-те най-големи икономики си обещаха да не щадят

...
Лидерите на 20-те най-големи икономики си обещаха да не щадят
Коментари Харесай

Г-20 се обяви за равен достъп до ваксина срещу COVID-19 за всички

Лидерите на 20-те най-големи стопански системи си дадоха обещание да не щадят старания в доставките на медикаменти, текстове и ваксини против COVID-19 налично и заслужено „ за всички хора “, отразявайки терзанията, че пандемията може да задълбочи разделянето сред небогати и богати.

Именно пандемията и вероятностите за неравномерно и нестабилно икономическо възобновяване бяха в центъра на двудневната онлайн среща на върха в границите на председателството на Г-20 на Саудитска Арабия, която ще съобщи щафетата на Италия през идващия месец.

„ Пандемията от COVID-19 и невижданото ѝ влияние във връзка с изгубените животи, поминъци и наранени стопански системи е непостижим потрес, който разкри уязвимости в нашата подготвеност и отговор и акцентира общите ни провокации “, се споделя в заключително официално съобщение, представено от „ Ройтерс “.

Нациите от Г-20 ще работят „ за отбрана на животите, обезпечаване на поддръжка със специфичен фокус върху най-уязвимите, както и за връщане на стопанските системи по пътя към възобновяване на растежа, отбраната и основаването на работни места за всички “.

Лидерите означиха, че въпреки световната икономическа интензивност да се е засилила отчасти с помощта на последователното отваряне на някои браншове, възобновяване остава неравномерно и мощно нестабилно.

Американският президент Доналд Тръмп употребява последната си среща на върха на Г-20, с цел да отбрани решението си да отдръпна Съединени американски щати от Парижкото съглашение, ход, който влезе в действие на 4 ноември, ден след изборите в страната, извоювани от демократа Джо Байдън, който съобщи, че ще върне Щатите в съглашението, незабавно щом встъпи в служба следващата година.

Замразяването на дълга

Г-20 приветства проекта за удължение на замразяването на заплащанията за обслужване на дълга от най-бедните страни доникъде на 2021 година.

Инициативата за прекъсване на отговорностите оказа помощ на 46 страни да отсрочат изплащането на 5.7 милиарда $ през 2020 година.

Според ръководителя на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева, дейностите на Г-20 са помогнали за предотвратяването на солидни банкрути и още по-дълбока рецесия. „ Сътрудничеството ще бъде още по-важно отсега нататък “, сподели тя в изказване след обръщението си към водачите.

Важна тематика по време на председателството на Италия ще бъде облекчаването на дълга за Африка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР