Лидерите и на , и са получили ясен политически

...
Лидерите и на , и  са получили ясен политически
Коментари Харесай

Атанас Славов: ПП-ДБ преговарят за 9 месеца, не и за пълен мандат

Лидерите и на " ", и " " са получили явен политически мандат за договаряния за държавно управление единствено за идващите 9 месеца, не и за цялостен мандат, стана ясно от думите на правосъдния министър, който е представител на " ". Така Славов даде да се разбере, че те няма да се съгласят на по-дълъг период на взаимно ръководство с ГЕРБ-СДС, който вероятно да е записан в съдружно съглашение.

Изказването му идва на фона на договаряния сред двете обединения, които текат втори ден при закрити врата и възпиране от изказвания пред медиите. Единственият представител на договарящите, който разяснява диалозите досега, беше Деница Сачева от ГЕРБ, определила ги на този стадий като градивни.

" Има избрани ограничавания. Едното е договаряне на формула за ръководство единствено против ясни задължения за промени и в случай че това го няма, няма по какъв начин да се стигне до съглашение за ръководство. Надявам се да не се прекратят договарянията и да има промени. Те договарят за идващите 9 месеца ", сподели Славов в предаването " Политически НЕкоектно " по БНР.

Славов разяснява и неналичието на доверие сред сътрудниците през миналите 9 месеца. " Доверието е функционалност на съответни решения и взаимоотношение. Видяхме по какъв начин през миналите 9 месеца доверието беше нарушено - избора на шефове и подуправители на НЗОК. Доверието не е константа, то би трябвало да се заслужава и създава непрекъснато. ПП-ДБ не сме подготвени за формула за ръководство за идващите 3 години. Не мисля, че нашите водачи са получили мандат да договарят за 4 години. Има съглашение за тези 18 месеца, подписано пред 9 месеца ", аргументира се правосъдният министър.

Той разяснява и трите основни решения на Конференцията на " Да,България " през вчерашния ден - да влезе в европейската ЕНП като дясноцентристка партия, " подсилване на ДСБ и Демократична България, и трето - ясни условия за идващите 9 месеца за взаимно ръководство ".

Според Славов е " обикновено да има известни терзания и песимизъм за класическа формула за съдружно ръководство, заради елементарния факт, че обединения се вършат сред близки политически сили, а не сред съществени съперници, които до неотдавна са били в сходна фаза на политическа битка ".

" Ключовото за нашите гласоподаватели не е по какъв начин назоваваме ръководството, а какви задължения имаме. Вчера акцентът беше върху промените. Имаме единодушие, че би трябвало да има ръководство в този сложен за страната и района миг.Част от нашите гласоподаватели са сериозни към опцията, декларирана от ГЕРБ, за 4-годишен мандат на ръководство. Защото ние сега имаме ангажимент за 18 месеца с ясно написани промени. 4 години може да се пояснява като празен чек. До края на годината би трябвало да забележим реализация на цялата стратегия, поради която бе основано това ръководство ", изясни министърът на правораздаването.

" Формулата за идващите 9 месеца ще се избере от самите екипи и самите политически обединения. Аз споделям какво стои на масата на ПП-ДБ, задължението е да има явен лист с промени, които могат да се осъществят през идващите 9 месеца ", добави той.

Правосъдният министър разяснява и какво да се чака от избора на управления на регулаторите, както и мечтаните промени в правосъдната система. За него е значимо да е явен механизмът.

" Как да се избират по транспарантен метод и да е гаранция против политизация на процеса, това са основни въпроси. Без тези гаранции няма да реализираме задачите. Първо промени министри, по-късно ".

" Когато се приказва с проценти 50:50, образуването на тези органи ще е функционалност на решения в Народно събрание и от сътрудниците в ръководството. Второ - да се предлагат политически необвързани хора с високи морални качества и да не става дума за делба на партийни квоти. Това са правила, по които всеки номиниран може да бъде тестван за морални и нравствени качества посредством обществени процедура. Възможността за номинации е отворена - да могат за предлагат депутати, профилирани НПО-та, разнообразни професионални организации. Ключовото е претендентите да минават през инспекция за интегритет и професионални качества ", изясни част от новите условия.

За провосъдния министър едно от най-важните неща е " кой носи отговорността за взетите решения? " " Ще има плаващи болшинства или ще имаме ясно съглашение, кой ще избира тези представители, всички могат да предлагат, само че кой ще носи политическата отговорност? ", споделя Славов.

" Хората, които не дават отговор на условието за високи професионални качества, да не бъдат подкрепяни - това е несъгласие. Никой не споделя, че ще е елементарен процесът, само че въпреки всичко, в случай че ние не създадем тази стъпка и не подсигуряваме деполитизацията на регулаторите и влизането на потвърдени експерти, не виждам смисъл ". И изясни, че " логиката на квалифицираното болшинства е да се търси необятна поддръжка, да се търсят безспорни кандидатури, които могат да съберат тези гласове в Народното събрание ". " Всеки може да номинира, въпросът е за избора да се носи отговорност. Оставката е законен политически излаз, в случай че не се съблюдават поети политически задължения ", сподели.

Дали ще бъде допълван описът " Магнитски " с българи и български компании, правосъдният министър сподели, че няма публична информация.

" Ако има нови попълнения, значи, че нашите институции имаме доста работа за извършване, промените да бъдат ускорени и това е задължението, които желаеме да наложим на бъдещото държавно управление. Не е добре за обществения имидж на България и е тежка диагноза за нефункционалност ", показа мнението си за българското наличие в листата на " Магнитски ".

Той предложи " множеството следствия, които попадат във фокуса на публичното внимание, би трябвало да бъдат доведени до край. Без външна интервенция, без избрани процеси в Народно събрание, във Висш съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет не може да чакаме от единствено себе си смяна ".

" След приемане на механизма за следствие на основния прокурор през 2023 година, апелите за оставка би трябвало да са на назад във времето, тъй като има работещ механизъм. Има много нови неща в Закона за правосъдната власт. Членовете на Висш съдебен съвет и Прокурорския съвет наложително ще са политически необвързани и като минем през това, кой може да прави номинации - депутати и най-хубавите юридически факултети, самият инспекторат към Висш съдебен съвет повече от половината ще се образува от оферти на съдилищата. Ще има доста нови неща с вярата, че ще трансформират цялата институционална картина. Главният прокурор към този момент не е висш началник на цялата прокуратура, а и няма тази свръхцентрализирана власт ", сподели правосъдният министър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР