Лидери от Молдова, Украйна и Грузия критикуват присъствието на руски

...
Лидери от Молдова, Украйна и Грузия критикуват присъствието на руски
Коментари Харесай

Молдова, Грузия и Украйна критикуват руско военно присъствие

Лидери от Молдова, Украйна и Грузия подлагат на критика наличието на съветски военни в техните страни , заявявайки, че дестабилизират трите някогашни руски републики, оповестява " Уошингтън поуст ".

Парламентарни представители от трите страни в взаимно изказване разясняват, че са " надълбоко загрижени по отношение на съветските войски " в Молдова " и съветската окупация и други форми на военна интервенция " в елементи от Грузия и Украйна.

Изявлението е след еднодневна конференция по сигурността в столицата на Молдова в Кишинев и показва неодобрение от " координираната външна поддръжка за сепаратистки придвижвания " и дейности в обществени мрежи, за дискредитиране на проевропейските им държавни управления.

Правителствата им би трябвало да подобрят способността си да противодействат на хибридни офанзиви и приканват Европейския съюз и Съединени американски щати за поддръжка.

Русия има 1,000 бойци и 500 миротворци, ситуирани в проруската отцепническа република Транс-Днестър , която е в Източна Молдова.

Русия и Грузия се сблъскаха за малко през 2008 година, което докара до оповестяването на самостоятелност на два разколнически грузински региона, Южна Осетия и Абхазия. Оттогава Русия поддържа районите както от финансова, по този начин и от военна позиция.

Украйна е в спор с подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна от април 2014 година

Молдова, Украйна и Грузия подписват съглашения за асоцииране с Европейския съюз през 2014 година на фона на остри рецензии от страна на Русия. Днес трите страни удостоверяват своя ангажимент към Европейски Съюз, като го нарекоха " най-ефективният инструмент за гарантиране на разцвет , сигурност и устойчиво и демократично развиване в дълготраен проект за нашите страни ".

Споразуменията улесняват комерсиалното и политическото съдействие и разрешават на жителите да пътуват без визи в блока.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР