Лидери на три парламентарни групи в ЕП - социалисти и

...
Лидери на три парламентарни групи в ЕП - социалисти и
Коментари Харесай

В Европейския парламент номинират Ципрас и Заев за Нобелова награда за мир

Лидери на три парламентарни групи в Екологичен потенциал - социалисти и демократи (S&D), Зелените и обединената европейска левица - Северна зелена левица (GUE-NGL) предлагат министър председателите на Гърция и Македония , Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобелова премия за мир , оповестява European Western Balkans.

Парламентите на двете страни ратифицираха съглашението от Преспа , реализирано през юни предходната година. От държавното управление на Македония се чака да уведоми интернационалните организации и държавите-членки на Европейски Съюз за смяната на формалното й име в Република Северна Македония.

Удо Булман (S&D), Ска Келер (Зелените) и Габи Зимер (GUE-NGL) акцентират в взаимно изказване, че съглашението приключва един дълъг спор и способства за стабилността на района на Западните Балкани .
 Днес се роди другарска Северна Македония, удовлетворен Ципрас
Днес се роди другарска Северна Македония, удовлетворен Ципрас

Съюзник и покровител на Гърция

Според тях съглашението е " модел за спокойно разрешаване на интернационалните разногласия посредством разговор и взаимни взаимни отстъпки ". Те подчертаха политическата храброст на Ципрас и Заев в настояването им за разговор макар опълчването на националистите в двете страни .

" Във време на популизъм , в което доста политици се стремят единствено към краткосрочни избори , това е доказателство за огромна политическа зрялост и отговорност ", разяснява Булман.

" Историческото съглашение за разногласието за името сред Скопие и Атина е голям триумф, който ще усъвършенства бъдещето на двете страни, ще укрепи Европа и ще способства за поддържането на мира на нашия континент. Според мен това извънредно достижение, което заслужава Нобеловата премия за мир ", добавя той.
 Споразумението с Гърция приключва мира на Балканите съгласно Заев
Споразумението с Гърция приключва мира на Балканите съгласно Заев

Договорът носи политическа непоклатимост и стопански разцвет за всички
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР