Лидери на кюрдите в Сирия призоваха цивилните да грабнат оръжия

...
Лидери на кюрдите в Сирия призоваха цивилните да грабнат оръжия
Коментари Харесай

Сирийски кюрди зоват цивилните да се бият срещу турската операция

Лидери на кюрдите в Сирия приканиха цивилните да сграбчен оръжия и да пазят анклава Африн от турското нахлуване, което във вторник продължаваше четвърти ден, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Обявяваме обща готовност и каним всички чада на нашия народ да бранят Африн “, разгласи в изказване кюрдското самостоятелно ръководство на анклава.

Говорителят му Резан Хедо прецизирал пред Агенция Франс Прес: „ Това е покана към всички кюрди в Сирия да сграбчен оръжията “. Той съобщи, че подкрепяният от Съединени американски щати кюрдско-арабски алианс Сирийски демократични сили (СДС), който е доминиран от кюрдските милиции Сили за национална отбрана (СЗН) е „ подготвен да одобри всички, които желаят да пазят Африн и да им обезпечи оръжия “.

Африн е един от трите самостоятелни региона, които Съюз на демократичните сили сътвори на териториите, които управлява в Северна Сирия. Другите два - Ефрат и Джазира, са в източната част на страната.

Турция стартира в събота интервенция „ Маслинена клонка “ за да прогони СЗН от Африн. Тя заплашваше от месеци да го направи, само че настъплението стартира след известия, че Съединени американски щати ще поддържат основаване на гранични сили в северната част на страната с бройка към 30 000 души.

Анкара счита СЗН за филиал на неразрешената Кюрдската работническа партия (ПКК), с която води война в Югоизточна Турция от 1984 година СЗН обаче са съдружник на Съединени американски щати, като помогната за прогонване на джихадистите от „ Ислямска страна “ от крепостите им в Североизточна Сирия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР