Лидерът на военната хунта на Мали помилва в петък 49

...
Лидерът на военната хунта на Мали помилва в петък 49
Коментари Харесай

Военната хунта в Мали помилва 49 войници от Кот Д'ивоар

Лидерът на военната хунта на Мали помилва в петък 49 бойци от прилежащ Кот д`Ивоар, които бяха наказани за подкопаване на държавната сигурност на Мали и скрит план против държавното управление, оповестиха управляващите. Това заяви Асошиейтед прес.

Полк. Асими Гоита даде прошка и показва още един път своя ангажимент към мира, разговора, панафриканизма и запазването на приятелски и всемирски връзки с районните страни, по-специално тези сред Мали и Кот д`Ивоар, сподели в изказване на полк. Абдулай Майга, представител на държавното управление.

Помилването идва една седмица откакто 46 от бойците бяха наказани на 20 години затвор. Тримата други обвинени, всичките дами, бяха освободени през септември, само че бяха съдени задочно на гибел.

Войници бяха арестувани през юли, когато отидоха да работят за Sahelian Aviation Services, частна компания, сключила контракт за работа в Мали от Организация на обединените нации. Крайният период на 1 януари, избран от водачите на Западна Африка за Мали да освободи бойците, беше пропуснат.

Гоита завзе властта с два преврата, първо през 2020 година и по-късно през идната година, когато пое контрола, откакто уволни президента и министър-председателя на преходното държавно управление.

От десетилетие Мали е въвлечена в джихадистко принуждение, обвързвано с Ал Кайда и групировката " Ислямска страна ". Освобождаването на бойците от Кот д`Ивоар има за цел както да изпрати сигнал на благосклонност към Кот д`Ивоар, по този начин и да покаже, че хунтата има цялостен надзор, като в същото време отвлича вниманието на обществеността от рецесията със сигурността, която обгръща нацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР