Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че

...
Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че
Коментари Харесай

Каракачанов се обиди на Цветанов

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че е обиден от самодейността на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да внесе различен законопроект за вероизповеданията предишния петък дружно с Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ зад тила на Обединените патриоти. Коалиционните сътрудници на ГЕРБ не са измежду вносителите и не са били известени.

Това разкри самият Каракачанов, който е нервиран, че е бил прескочен. Неприятната изненада водачът на Вътрешна македонска революционна организация показа пред медиите незабавно след срещата си със соцлидерката Корнелия Нинова в Народното събрание.

"Някой малко е избързал да внася сходен законопроект, откакто аз още октомври съм го разпратил на всички в Оперативна програма и съм срещнал сътрудниците от ГЕРБ с този законопроект. Защо предишния петък се стигна до това бързане да се внесе, в случай, че в диалозите, които сме водили, се сподели, че би трябвало да уточним еди какво си и най-после в един миг се оказва, че даже без да ни предложения някой, в случай, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект! ", възмущава се Каракачанов.

Той не назова името на Цветанов, а се ограничи да спомене, че приказва по адрес на "подписалите ". От тях обаче единствено Цветанов е съдружен сътрудник, защото другите вносители на плана са водачи на опозицията - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

Това държание на съдружните сътрудници не обиждало Каракачанов, само че го подсещало да повтори констатацията си от предходната седмица, която оповести в наличието на премиера, до момента в който бяха в ТЕРЕМ-Търговище. "А точно, че връзките на равнище държавно управление са прелестни, аз с премиера Борисов нямам безусловно никакви проблеми и той няма с мен, уповавам се, само че очевидно скърцат колелата на каручката в Народното събрание, това затвърждава моето разбиране в тази посока. При състояние, че се знае и съм го изпратил този законопроект октомври месец още, някой бързо да вкара предишния петък други законопроект, който в действителност е по желания на Движение за права и свободи, е малко... ", не довърши коментара си афектиран водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Вицепремиерът въпреки всичко връчил своя законопроект за вероизповеданията на соцлидерката по време на срещата, а Нинова даже предвижда, че най-добре ще бъде двата плана - този на патриотите и този на ГЕРБ, подписан от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, да се обединят в името на положителното на страната, написа "Епицентър ".

Защо вероизповеданията скараха ръководещите?

На 4 май в деловодството на Народното събрание са импортирани промени в Закона за вероизповеданията. Вносителите са ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Коалиционният сътрудник на ГЕРБ - „ Обединени патриоти “ е демонстративно пренебрегнат. Трите партии оферират да се отпуска държавна дотация единствено за вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от популацията на страната.

На 5 май, от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация разпространиха различния законопроект на вицепремиера и водач на партията Красимир Каракачанов. От партията оповестиха, че вицепремиерът първо ще провокира публично разискване по измененията, в това число и с БПЦ и с всички главно застъпени у нас вероизповедания, а след това ще го внесе за разглеждане.

В плана на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се предлага страната да финансира вероизповеданията с до 15 млн. лв. на година. Пари ще получават единствено вероизповеданията, към които принадлежи минимум 1% населанието. Това са православното и мюсюлманско изповедание, а предлагането е те да получават по 10 лв. за всяко самоопределило се лице. Вътрешна македонска революционна организация също предлага финансиране за вероизповедания.

Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ вкарва възбрана заплатите на свещенослужещите и чиновниците в религиозните общности да се изплащат от непознати дарения. Всяко подаяние би трябвало да е позволено от страната.

В законопроекта на Каракачанов написа, че религиозните общности се финансират единствено от източници от България, а даренията да се регистрират и пред Сметната палата.

Предложенията на Каракачанов плануват българските жители да могат да правят богослужебна активност, когато са приключили образованието си в България или когато непознатата тапия е приета по специфичен ред у нас.

И двата плана плануват чужденци да могат да вземат участие в проповеди единствено в случай че това е авансово в съгласие с дирекция "Вероизповедания ".

Проектът на Красимир Каракачанов предлага жители да не могат да вземат участие в управленията на партии и на религиозни общности по едно и също време.

Преди ден Каракачанов разгласи във фейсбук:

"В качеството ми на заместител министър-председател по публичен ред и сигурност и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване ще предизвикам публично разискване по готовия Законопроект за вероизповеданията, който дадох обещание да бъде импортиран в Народното събрание до края на този политически сезон. Това включва и диалози с Българската православна черква и всички главно застъпени в България вероизповедания.

Както е посочено и в претекстовете, разпоредбите, съдържащи се в него, са дефинирани при прецизно съблюдаване на правилото на равнопоставеност на другите вероизповедания. Предложенията, които аз и екипът ми вършим с този план, са провокирани от отрицателни по характера си феномени - набожен радикализъм и реализиране на терористични актове, съществуване на индикации за политизация на вероизповеданията и на почнал развой на дезинтеграция на набожен принцип на обособени религиозни общности в страната. Наблюдаваните рискови феномени, които изброих, както и разпространяването на религиозни доктрини за смяна на държавното устройство, светския темперамент и закони на страната ни са действителна заплаха за националната сигурност. Ето за какво настъпи моментът за съответни дейности, а точно публично разискване и внасяне в Народното събрание за гласоподаване на нов Закон за вероизповеданията (...)

От изказването не излиза наяве за какво "Обединените патриоти " са отвън невиждания другояче парламентарен консенсус сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. От текста за законопроекта, публикуван от Каракачанов, може да се допусна, че е бил квалифициран преди време - тъй като като получател стои някогашният към този момент ръководител на 44-ия парламент Димитър Главчев, който подаде оставка, а не актуалната председателка Цвета Караянчева.

Частта за държавната субсисия, възнагражденията на свещенослужителите, отчетността и така нататък сред двата плана много си наподобява, на моменти е буквално 1 към 1, излиза наяве от сравнението на текстовете.

Вътрешна македонска революционна организация също предлага държавна дотация за вероизповеданията, още веднъж единствено за тези, към които принадлежност са оповестили над 1% от жителите на страната. По данните от последното броене от Национален статистически институт - това са православието и ислямът.

Повтаря се и друго предложение - възбраната за дарения от чужбина за хонорари на свещенослужители, както и задължението всяко друго подаяние да се заявява. За разлика от "консенсусния " законопроект, в този на Каракачанов няма "таван " за дотациите, само че пък има обвързване с парите да се финансират и духовните учебни заведения, разкрити по искане на вероизповеданията. Размерът на възнагражденията на свещенослужители също се повтаря.

Проектът на Вътрешна македонска революционна организация обаче планува нов правилник и за регистрация на изповедание, и за заличаването на записано такова.

За нарушавания на финансовите разпореждания - да вземем за пример банкет на подаяние в несъгласие с написаните забрани, са планувани солени санкции и за физически, и за юридически лица.

Текстовете на "патриотите " са по-радикални в редица посоки. Например - с изключение на чесвещенослужители могат да са единствено български жители, те ще би трябвало да са приключили и религиозното си обучение в български учебни заведения, включително и висши. Има въпреки всичко и алтернатива, която разрешава верификация на непозната тапия от страната. Предлага се и възбрана за осъществяване на богослужения отвън оповестените от самите вероизповедания храмове, обредни и молитвени домове.

Записано е още, че проповедите би трябвало да се водят наложително и на формалния български език- противоречива смяна, която се бе появила и в 43-ия парламент в законопроект и на "Атака " и на "Патриотичния фронт ", които обаче по този начин и не стигнаха до пленарната зала.

Вътрешна македонска революционна организация дава и определение на понятията "религиозен радикализъм " и "политизация на изповедание ". За прояви на първото могат да се считат "опасни за националната сигурност дейности, проповеди, текстове, изказвания или обръщения на изповедание, които: отхвърлят светския темперамент на страната, оспорват или заменят върховенството на закона с друго право или се базират на такова; опонират на Всеобщата декларация за правата на индивида и обвързваните с нея международноправни актове на Организация на обединените нации и на Хартата на главните права на ЕС; опълчват хората на религиозна или верска основа; проповядват, пропагандират или оправдават набожен тероризъм, или религиозна война " и други

„ Политизация на изповедание “ е рисково за националната сигурност нарушение на правилото на настрана битие на политическата власт от религията и потребление на изповедание, на неговите органи и храмове, обичаи и обредност за политически цели от религиозна институция или политическа организация “, написа още в законопроекта.

Вътрешна македонска революционна организация желае и ремонт на Закона за политическите партии за на тях да им е неразрешено да вземем за пример да "защитават и пропагандират групови и малцинствени права по метод, който ги изолира и опълчва на нацията ".

Партиите да нямат право и да "се намесват в делата на вероизповеданията и да употребяват техните събития, ритуали и знаци за своята активност и цели ".

За тези и други сходни "нарушения ", които, както се вижда, са много разтегливо написани, пък се планува закриване на партии - прокуратурата ще е длъжна да изиска това от Софийския градски съд, в случай че преди този момент е получила сигнал за нарушаване от държавен орган.

Това при положение, че законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация бъде импортиран в Народното събрание, както декларира Каракачанов.

И, несъмнено, в случай че бъде признат, макар че останалите парламентарни сили имат собствен консенсусен вид за измененията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР