Лидерът на управляващата южноафриканска партия Сирил Рамафоза бе избран за

...
Лидерът на управляващата южноафриканска партия Сирил Рамафоза бе избран за
Коментари Харесай

Близък съратник на Мандела стана президент на Република Южна Африка

Лидерът на ръководещата южноафриканска партия Сирил Рамафоза бе определен за президент на Република Южна Африка, предадоха международните организации. Той постави клетва през днешния ден ден след оставката на предшественика си Джейкъб Зума.

Рамафоза бе вицепрезидент на Джейкъб Зума, а предходната година оглави партията Африкански народен конгрес. Той бе част от договарянията за края на апартейда, които откриха пътя на Нелсън Мандела към властта. Той е желал Рамафоза да бъде негов правоприемник, само че е бил притиснат да избере различен от вътрешни лица в партията. Две десетилетия по-късно Рамафоза получи нов късмет да ръководи страната.

На гласуването през днешния ден в Народното събрание двете опозиционни партии - " Борци за икономическа независимост " и Демократичен алианс, бойкотираха вота, а депутатите от едната партия напуснаха пленарната зала.

Джейкъб Зума подаде оставка след години на кавги, опетнили имиджа на ръководещата партия. 65-годишният Рамафоза сподели в първата си тирада като президент, че ще се бори за премахване на корупцията и възкръсване на стопанската система.

С избирането на Рамафоза за президент се поставя завършек на рецесията, подбудена от упорството на Зума да не се отдръпва от властта макар апелите. След седмици на съмнения във вторник ръководещата партия даде ултиматум на Зума да подаде оставка до 48 часа и той го направи нощес. В изказването, в което разгласи, че подава оставка, Зума обаче сподели, че не схваща в какво е сбъркал.

Опозицията в Южна Африка твърди, че промяната на президента няма да промени нещата, тъй като проблемите произтичат от самата ръководеща партия.

Новият президент е роден през 1952 година в Совето. Баща му е служител на реда, а майка му стопанка. Завършва право и е герой срещу апартейда. Арестуван е и прекарва 11 месеца в изолатор. През 1982 година основава авторитетния Национален профсъюз на миньорите. Благодарение на него синдикатът набъбва до 300 000 членове и се трансформира нагледно казано " във военна машина ". Неговата роля в огромната стачка в минния бранш през 1987 година разклаща режима на апартейда. Рамапоза също така се бори за освобождението на Нелсън Мандела от пандиза и е една от основните фигури в договарянията с управляващите по този въпрос.

През 1994 година е определен за общоприет секретар на Африканския народен конгрес. След първите многорасови избори Рамапоза е определен за ръководител на Учредителното заседание. През 1999 година след отдръпването от лидерския пост на АНК на Нелсън Мандела той се кандидатира, само че безрезултатно, и тогава се посвещава на бизнес. Оглавява холдинга " Шанкуда " и натрупва благосъстояние като член на управителния съвет на банката " Стандарт " и като ръководител на управителния съвет на телекомуникационния оператор Ем Ти Ен. Неговият холдинг изкупува и всички лицензи за заведенията за хранене " Макдоналдс " в Южна Африка.

През 2012 година се връща в политиката и става заместник-председател на АНК. От 2014 година е вицепрезидент на Зума. През декември предходната година оглави ръководещата партия след борба за поста с някогашната жена на Зума - Нкосазана Дламини-Зума.

Годините, през които Рамафоза се занимава с бизнес, обаче му печелят много рецензии. През 2012 година като шеф на минната група Лонмин някогашният синдикалист вика полицията да възвърне реда в мината в Марикана, в която протестиращи миньори желаят по-високи заплати. Полицията открива огън и са убити 34 души. Разследваща комисия оневинява Рамафоза, само че неговите съперници не престават да го укоряват за това всеобщо ликвидиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР