Лидерът на управляващата партия на Полша Ярослав Качински и обяви

...
Лидерът на управляващата партия на Полша Ярослав Качински и обяви
Коментари Харесай

Полският сив кардинал реши да отмени Унгария

Лидерът на ръководещата партия на Полша Ярослав Качински и разгласи нуждата от спиране на всички връзки с Унгария. Всъщност това поставя завършек на полската тактика за доминиране в Европейски Съюз и значи надълбоко разединение на „ консервативния фронт “ в Европа. И всичко това, тъй като омразата на Качински към Русия е съвсем феноменална.

Унгария е доста значима страна за Полша. Тук става дума освен за стопанска система (въпреки че и двете страни във връзка с развиването на „ националната икономика” са измежду „ отличниците” на Европейски Съюз и интензивно си сътрудничат), само че и за политиката – за опълчване на Брюксел против неговата ляво-либерална версия на феминизма, гей браковете, завладяващия фокус върху екологията, приемането на милиони мигранти от Близкия изток и постоянното посягане върху правата на суверенните страни от неизбрани европейски бюрократи.

Полско-унгарският закостенял съюз е формализиран в по този начин наречената Вишеградска четворка, която включва още Чехия и Словакия. В ляво-либералните медии в Европа от време на време ги назовават „ ксенофобската четворка” – поради единомислещото им отменяне на миграцията. Но полските говорещи по геополитика гледат на тази асоциация доста по-амбициозно – като на образуването на източноевропейски блок от страни под полско управление, който може да провокира страните от Западна Европа за въздействие върху Европейския съюз като цяло, с цел да го преформатира дружно по-консервативни модели.

Поляците към този момент насочиха намерено предизвикателство към Берлин и Париж, а повода бяха връзките с Русия - сякаш западноевропейските страни се опълчват на в действителност ефикасни, „ задушаващи “ наказания от личните си егоистични ползи, забравяйки за страданията на украинците и впрочем.

Хуморът на тази като цяло нерадостна обстановка е, че министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в това време по всякакъв начин оправдава своя маджарски сътрудник и отхвърля очевидното – че Унгария от целия Европейски Съюз е заела най-„ опортюнистическата “ позиция по съветския въпрос.

Моравецки е и русофоб, и безсрамник: Унгария е толкоз значима за Полша, че ѝ се простят пръчките, които Орбан слага в колелата на икономическата война с Руската федерация. Това е съдружник, който просто няма аналози – по-рано Варшава и Будапеща се договориха взаимно да се опълчват на икономическите наказания, които европейските служители им постановиха единствено против тях поради желанието на унгарците и поляците да защитят изцяло учебните заведения от ЛГБТ деятели.

Но ненадейно на вълните на радиостанцията „ Радио Плюс “ удари гръм - изказването на полския вицепремиер Ярослав Качински за преустановяване на всяко съдействие с Будапеща, до момента в който Орбан (именно Орбан) „ не се обърне към офталмолог “, с цел да „ види какво се случи в Буча “.

Никога не знаете какво могат да излъжат вицепремиери по радиото, само че в този случай формалната позиция не отразява тъкмо същинския статус на Качински, в случай че не знаете, че е основана особено за него и допуска надзор върху всички служби за сигурност на страната.

Качински - това е Полша, по-точно нейната консервативна половина. Заедно с брат си близнак Лех, с който в миналото взе участие в детски филми, той стартира политическата си кариера в профсъюза „ Солидарност “, а след успеха си над Полската национална република оглавява кабинета на първия президент на постсъветска Полша Лех Валенса, само че не устоя дълго в този пост, а сега връзката сред Валенса и Качински се разказва като " оптималната злост ".

Като цяло доста хора ненавиждат този невисок и религиозен човек и изключително мощно в „ демократичния лагер “, който включва както част от полската юноша, по този начин и служителите в Европейски Съюз. Качински е мракобесен за тях, свещеник, назадничав, съвсем фашист – и това значително е правилно, по обществените въпроси възгледите на Качински са доста по-архаични от тези на Орбан (въпреки сходството на претенциите против тях в Брюксел).

И главната причина е, че Качински е не просто един от най-влиятелните хора в Полша, а сигурно най-влиятелният.

Премиерът Матеуш Моравецки и президентът Анджей Дуда са ръководителите единствено на позициите си, само че не и за партията. Безспорният водач на ръководещата партия " Право и правдивост " е Качински, идеологът на преструктурирането на правната система на Полша по закостенял метод също е Качински, а Моравецки и Дуда дължат кариерата си на Качински - в случай че не на единия, то на другия (формално създателят на партията и нейният първи ръководител е Лех, който е с 45 минути по-млад от брат си).

Така сегашният статут на Качински не е просто вицепремиер, а партиен водач и „ сив кардинал “, който в последно време все по-често остава на назад във времето, с цел да не нервира умерените партийни гласоподаватели (общопризната заслуга на „ Право и правдивост “ е постоянен и мощен стопански напредък, освен националисти и крайни християни гласоподават за нея), а възрастта си дава своето - въпреки всичко е на 72 години.

И в този момент тази свръхвлиятелна персона идва по радиото, с цел да унищожи с едно изречение фина, комплицирана и амбициозна геополитическа тактика за преобразяване на Полша във водеща мощ в Европа. Защо? Защото може.

Това не е подигравка – радикализмът на Качински е продължение на неговата дълбока идеология. Той е кардинален и пореден във възгледите си, в това число и за Руската федерация. Пълен русофоб - той в действителност счита Русия за нещо като земен пъкъл или международно зло, той е уверен, че Москва е провела самолетната злополука, с цел да убие Лех край Смоленск, той не се съмнява, че съветските войски напразно и случайно убиват цивилни в Буча единствено тъй като са руснаци.

Въпреки това би било недопустимо опростяване да се счита, че русофобията е главният претекст за изказванията и дейностите на Качински. Неговата ценностна система е още по-сложна, което добре знаят и американците, за които този полски пан е значим съдружник (включително при положение на „ саботиране “ на Западна Европа) и „ собствен кучи наследник “.

Качински, сходно на доста други консервативни поляци, е уверен, че е належащо да се концентрира върху Съединени американски щати, тъй като европейските страни, в случай че се случи нещо, няма да спасят Полша от Русия, както не съумяват да я спасят преди. Но това ни минимум не попречи на него и брат му Лех да останат изрично срещу признаването на независимостта на Косово, защото „ изцеждането “ на този район от Сърбия опонира на техните съществени идеологически настройки, да вземем за пример с концепцията за Християнската взаимност пред лицето на ислямската опасност, изключително поради това, че „ Право и правдивост “ счита, че точно поляците са тези, които са избавили Европа от османско господство.

На Земята може би въобще няма такива политици, с които Качински не би спорил. Приемливо изключение е Римският папа, само че нито Орбан, който е извънредно значим за полската идея, нито президентът на Съединени американски щати са такива изключения.

Вярно е, че същинската политика на Варшава може да се разграничава от възгледите на Качински за международния ред. Тя въпреки всичко призна същото Косово – въпреки и с гласовете на сегашната съпротива, само че след връщането на Качински на власт, те не отдръпнаха признанието.

Трудно е да се каже каква тъкмо е вътрешната промяна на курса на „ Право и правдивост “. Може би, както биха споделили интернет-троловете, „ дядо си пропуща хапчета “, само че супервлиянието на Качински не значи, че Унгария в действителност ще бъде „ анулирана “, в противоположен случай Моравецки не би защитавал Орбан толкоз усърдно. Във всеки случай това е тяхна вътрешна работа.

Русия просто би трябвало да вземе поради обстоятелството, че този дребен полски пан ни ненавижда толкоз безапелационно и ирационално, че е подготвен да се жертва в името на тази свещена, съгласно него, гняв и връзки с Унгария, и тактиката за полско владичество в Европа, а като че ли не самата Полша, чиято героична гибел в пламъците на войната със „ силите от пъкъла “ също се вписва в картината на света на Качински.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР