Лидерът на турската Партия за националистическо действие (ПНД) Девлет Бахчели

...
Лидерът на турската Партия за националистическо действие (ПНД) Девлет Бахчели
Коментари Харесай

Турските националисти поискаха извънредни избори за президент

Лидерът на турската Партия за националистическо деяние (ПНД) Девлет Бахчели разгласи, че президентските избори в Турция би трябвало да се проведат през август тази година, а не през ноември следващата година, за когато са планувани, предадоха Анадолската организация и " Ройтерс ".

Бахчели уточни " стопански и политически интервенции против Турция " като фактор за това. Според него за страната би било мъчно да " устои на сегашните условия " до есента следващата година. " Не е допустимо да се чака търпеливо до 3 ноември 2019 година, " сподели той, представен от " Хюриет ".

Само преди няколко месеца Бахчели разгласи, че ПНД ще поддържа президента Реджеп Тайип Ердоган за нов мандат на идващите избори, които би трябвало да се проведат дружно с парламентарен избор идната есен. С тях Турция ще промени политическата си система, като премине към засилени президентски пълномощия.

Така ПНД и ръководещата Партия на справедливостта и развитето (ПСР) ще влязат в предизборната акция като съдружници.

Изявлението му пристигна във време, когато част от националистическите гласоподаватели може да погледнат към нова партия, учредена от някогашен член на ПНД.

Вицепремиерът Бекир Боздаг сподели, че турските публични институции ще прегледат настояванията за предварителни избори. Ердоган по-късно заяви, че ще се срещне с Бахчели в сряда.

Най-голямата опозиционна Републиканска национална партия (РНП) приветства настояването. Заместник-председателят ѝ Бюлент Тезджан сподели, че " единствената воля, която може да реши проблемите на Турция, е волята на нацията " и упрекна държавното управление, че се е провалило и във вътрешната, и във външната политика в миг, в който се чакат стопански проблеми. " Готови сме, " сподели Тезджан, имайки поради, че РНП желае да отиде на избори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (359)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР