Лидерът на Судан предупреждава, че войната може да се прехвърли в съседните държави

...
Лидерът на Судан предупреди ООН, че войната на страната му
Коментари Харесай

Лидерът на Судан предупреди ООН, че войната на страната му може да се прехвърли в съседните африкански нации.

В реч генерал Абдел Фатах ал-Бурхан също призова международната общност да определи опонентите му, Силите за бърза подкрепа (RSF), като терористична група.

Междувременно лидерът на RSF Хамдан Дагало каза, че е готов за прекратяване на огъня.

От април Судан е въвлечен в гражданска война, убила хиляди хора.

Още през 2021 г. двамата генерали организираха преврат, но през последните месеци борбата за власт между тях доведе до хората им да вдигнат оръжие един срещу друг.< /p>

Говорейки пред ООН в четвъртък, генерал Бурхан каза, че неговата партия е отворена за мирни преговори и иска да „сложи край на тази война и да облекчи страданията на нашите хора", но каза, че RSF отказа.

Въпреки това, в рядко видео съобщение до ООН, неговият опонент Ген Дагало - известен също като Хемедти - каза той беше готов да се включи в преговори.

Гражданската война в Судан избухна през април, когато членове на RSF бяха разположени из цялата страна в ход, който армията, водена от генерал Бурхан, видя като заплаха.< /p>

Спорно е кой е произвел първия изстрел, но битката бързо ескалира в различни части на страната. Боевете са убили най-малко 7500 души според неправителствената организация Acled и са разселили милиони.

Какво се случва в Судан? Лесно ръководство

Генер Бурхан, който беше фактическият лидер на Судан след преврата през 2021 г., пътува по света в търсене на международна подкрепа.

Обръщайки се към ООН, той също намекна за връзките на RSF с Вагнер, руска наемническа група, която действа в Африка в Централноафриканската република, Судан, Либия, Мозамбик и Мали.

"Опасността от тази война сега е заплаха за регионалния и международния мир и сигурност, тъй като тези бунтовници са търсили подкрепата на престъпници и терористични групи от различни страни в региона и света", каза той.

Генерал Бурхан също твърди, че RSF трябва да се счита за терористична група, тъй като те са "подкрепяли убийства, изгаряния, изнасилвания, принудително разселване, грабежи, кражби, изтезания, трафик на оръжие и наркотици, довеждане на наемници или набиране на деца".

Той каза, че тези престъпления изискват отговорност и наказание.

Въпреки това, генерал Бурхан също е изправен пред критики за военни действия по време на конфликта.

След оставката си в средата на септември, пратеникът на ООН в Судан Фолкер Пертес беше яростно критикуван и на двамата генерали, които според него са избрали да хвърлят страната в война.

Г-н Perthes обвини RSF за сексуалното насилие, грабежите и убийствата в районите, които контролира. Той също така осъди суданските въоръжени сили за безразборни въздушни бомбардировки.

Бойците на RSF са разположени в гъсто населени градски райони и суданската армия изглежда смята тези райони за законни цели.

Вече САЩ наложиха санкции на лидери на RSF, включително генерал Дагало, но Западът също беше силно критичен към генерал Бурхан поради ролята му в изместването Водещата партия в Судан в преврата през 2021 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР