Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун планира да пътува

...
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун планира да пътува
Коментари Харесай

Ким Чен Ун ще посети Путин за преговори за оръжия

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун възнамерява да пътува до Русия този месец, с цел да се срещне с президента Владимир Путин . Това съобщи американски формален представител на американския сътрудник на „ BBC “ „ CBS “.

Двамата водачи ще обсъдят опцията Северна Корея да даде на Москва оръжия за поддръжка на нейната война в Украйна , посочи служителят. Точното място на плануваната среща не е ясно.

Не беше изработен коментар по информацията, публикувана и от други американски медии, от Северна Корея и Русия. Източници разясниха пред „ New York Times “, че Ким най-вероятно ще пътува с брониран трен .

Възможната среща идва, откакто Белият дом съобщи, че има нова информация, че договарянията за оръжия сред двете страни „ интензивно напредват “.

Колко обезпокоителен е съюзът сред Путин и Ким Чен Ун?

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу се е опитал да убеди Пхенян да продаде артилерийски муниции на Русия по време на скорошно посещаване в Северна Корея. Оръжията, които са разисквани на срещата, включват междуконтиненталната балистична ракета Hwasong, за която се счита, че е първата междуконтинентална балистична ракета в страната, употребяваща твърдо гориво. Това беше първият път, когато Ким отвори вратите на страната си за задгранични посетители след пандемията от Коронавирус. Оттогава Путин и Ким са си разменили писма, „ като дават обещание да засилят двустранното си съдействие “ . Използвайки редуциране за Севера, Кърби акцентира:

„ Призоваваме КНДР да приключи договарянията си за оръжия с Русия и да съблюдава обществените задължения, които Пхенян е поел да не дава или продава оръжия на Русия . “

Той предизвести, че Съединени американски щати ще подхващат дейности, в това число налагане на наказания , в случай че Северна Корея достави на Русия оръжия. Както във Вашингтон, по този начин и в Сеул има угриженост за това какво ще получи Северна Корея в подмяна на такава договорка , която може да докара до усилване на военното съдействие сред двете страни в Азия .

В понеделник южнокорейската разследваща работа осведоми, че Шойгу е предложил на Русия, Китай и Северна Корея да проведат взаимни военноморски учения , сходни на тези, провеждани от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония.

Друго безпокойство е, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия в бъдеще, във време, когато Пхенян най-вече се нуждае от тях. Още по-тревожно е, че Ким Чен Ун може да изиска от Путин да му даде съвременна оръжейна технология или познания , с цел да му помогне да направи пробиви в програмата си за нуклеарни оръжия .

Една договорка обаче може да се окаже по-скоро транзакционна, в сравнение с стратегическа. Засега Русия има потребност от оръжие, а глобената гладна Северна Корея се нуждае от пари и храна. New York Times заяви, че срещата сред Ким и Путин може да се организира в пристанищния град Владивосток , на източното крайбрежие на Русия. Дипломатическият сътрудник на вестника Едуард Вонг сподели пред канала „ BBC News “, че разследващ екип от севернокорейски чиновници е пътувал до Владивосток и Москва в края на предишния месец. Уонг изясни:

„ Сред тях имаше чиновници по сигурността, които са се занимава ли с протокола към пътуването на управлението, тъй че това беше мощен знак за чиновниците, които ста наха очевидци на това нещо. “

И Пхенян, и Москва неотдавна отхвърлиха, че Северна Корея доставя на Русия оръжия, които да влязат в приложимост във войната в Украйна. Джон Евърард, който е бил дипломат на Обединеното кралство в Северна Корея сред 2006 и 2008 година, сподели пред “BBC ”, че публичността към възможното посещаване е „ сериозна причина, заради която е малко евентуално визитата да се състои , защото Ким Чен Ун е извънредно параноичен по отношение на персоналната си сигурност по време на такава аудиенция. А до момента в който Северна Корея има ресурси от оръжия , от които Москва се нуждае, „ те са в доста неприятно състояние “ , счита той.

Двамата водачи се срещнаха за последно през април 2019 година, когато Ким дойде с трен във Владивосток. Той беше посрещнат от публични лица с обичайно поднасяне на самун и сол. Това евентуално беше и последният път, когато Ким пътуваше в чужбина. След срещата Путин съобщи, че Ким ще изисква „ гаранции за сигурност , с цел да се откаже от нуклеарната си стратегия.

Тази намира се организира единствено месеци, откакто срещата на върха във Виетнам сред Ким и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп не съумя да реализира прогрес по денуклеаризацията на Корейския полуостров .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР