Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на Южна

...
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на Южна
Коментари Харесай

КНДР и Република Корея със стъпка към траен мир на Корейския полуостров

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин се подписаха под взаимна декларация по време на втория ден на визитата на Мун в Пхенян, а също по този начин двете страни подписаха военно съглашение за унищожаване на опасността от спор на полуострова, оповестява " Йонхап ".

Споразумението беше подписано по време на гала в държавната резиденция Paekhwawon в Пхенян. Церемонията беше излъчена онлайн в Сеул. Топ военните представители на Южна Корея и Северна Корея се подписаха и под военно съглашение за понижаване на напрежението на полуострова.

Двете страни се договориха да продължат напъните за нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров.

Мун Дже-ин разгласи, че двете Кореи са постигнали съглашение да " отстранен заплахата от война на Корейския полуостров ". Той добави, че КНДР ще затвори полигон за тествания на ракетни мотори и ще разреши инспекции.

Кореите са постигнали единодушие да изтеглят 11 охранителни поста от демилитаризираната зона до декември, като задачата е един ден да се отстранен всички. Те също по този начин за първи път се съгласиха да проведат търсене на остатъци на бойци на границата, убити по време на Корейската война. Освен това двете страни се споразумяха да разоръжат контролно гранично селце, започвайки с унищожаване на мините.

Северна Корея и КНДР реализираха договореност дружно да се борят за домакинство на Летните олимпийски игри на Корейския полуостров през 2032 година

Южнокорейският президент разкри, че Ким Чен-ун се е съгласил да посети Сеул в близко бъдеще - първата аудиенция на водач на КНДР.

Това е третата среща сред двамата водачи за тази година.

Тридневното посещаване на Мун Дже-ин завършва в четвъртък. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР