Лидерът на СДС Румен Христов, който е депутат от групата

...
Лидерът на СДС Румен Христов, който е депутат от групата
Коментари Харесай

Депутат се притесни Русия да не нападне България заради базата си Камчия

Лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов, който е народен представител от групата ГЕРБ-СДС, попита външно министерство какви са проектите на страната за съветския санитарно-оздравителен комплекс " Камчия " наоколо до Варна. Комплексът е с територия 470 хиляди квадратни метра или с повърхност по-голяма от тази, която страната Ватикана има на италианска земя, напомня Съюз на демократичните сили.

" Притеснен съм дали този парцел, благосъстоятелност на държавното управление на Москва, няма да послужи като мотив съветските завоевателни ползи да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие ", написа Христов на външния министър Теодора Генчовска.

Той пита дали не е добра концепция парцелът да бъде върнат в патримониума на българската страна.

До момента групата ГЕРБ-СДС, чийто представител е Христов, не е предложила публично предприемането на сходна стъпка.

Това направи дни след началото на съветската война в Украйна някогашният боен министър Велизар Шаламанов .

" Време е предлагането на Атлантическия клуб в България за връщане на комплекс Камчия от Москва на българската страна да се осъществя от Министерския съвет и бързо да бъде квалифициран за приемане на бежанци от Украйна ", чиито домове са разрушени от съветската войска, съобщи.

Полша към този момент направи това със остарелия жилищен комплекс на съветското посолство във Варшава.

Идеята на Атлантическия клуб за национализация въз основата в Камчия датира от 2019 година. Тогава превръщането на Санаторно-оздравителния комплекс " Камчия " в " съществена задгранична културно-хуманитарна площадка за пробутване на съветските ползи в Европа ".

Намеренията на руснаците провокираха скандал и подозрения, че евроатлантическа България може да разреши на нейна територия да се сътвори непозната база с военно предопределение за осъществяване на интервенции на хибридната война, която Русия води Европа.

Атлантическият клуб се ангажира още тогава да помогне с експертна оценка за опциите за национализиране и включването на комплекса в курорта " Камчия " към активите на планувания тогава координационен център на НАТО във Варна.

Още по времето на ръководството на ГЕРБ стана ясно, че управата на съветския комплекс от години не е плащала налози и такси на българската страна. Това бе оповестено от.

През 2019 година съветският външен министър Сергей Лавров разгласи, че базата е съвършен за разпространяване на съветското въздействие в Европа и използването на " мека мощ " от страна на Русия.

Тогава обаче ГЕРБ обаче не видя проблем с българската национална сигурност. Екатерина Захариева разяснява, че казаното от Лавров било в подтекста на финансовите усложнения на детския лагер.

Договорът за построяването на комплекс " Камчия " бе подписан от някогашния министър на обществената политика Емилия Масларова през септември 2008 година и утвърден от държавното управление на Сергей Станишев. Комплексът е еднолично акционерно сдружение, благосъстоятелност на държавното управление на град Москва. Откриването стана на 9 септември 2010 година с присъединяване на към този момент някогашният кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

През февруари 2016 година департаментът по конкурентна политика на Москва разгласи търг за продажба на целия комплекс при първична цена от тогавашния еквивалент на към 66.5 млн. евро. След това обаче Москва се.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР