Лидерът на румънския Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/ Калин

...
Лидерът на румънския Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/ Калин
Коментари Харесай

Румънската опозиция иска разследване заради заминаването на 2000 работници в Германия

Лидерът на румънския Алианс на либералите и демократите /АЛДЕ/ Калин Попеску Таричану изиска анкетна комисия да проверява така наречен интервенция " Аспержа ", с цел да бъде открито по какъв начин е било проведено заминаването на близо 2000 румънци за Германия " в разгара на изключителното състояние ", оповестява Аджерпрес.

Миналата седмица румънски медии сигнализираха за скупчването на огромен брой хора, в това число от сложени под карантина обитаеми места, на летището в град Клуж, с цел да заминат на сезонна работа в Германия. За задачата бяха проведени голям брой чартърни полети до Германия, осъществявани от частна самолетна компания. От оповестените фрагменти се виждаше, че не се съблюдават разпоредбите за обществена отдалеченост, предава Българска телеграфна агенция.

" Целта на анкетната комисия е да открие кой е " магическият бутон ", който, в случай че бъде натиснат, нито изключителното състояние, нито военните наредби към този момент имат значение. Какъв вълшебен бутон може да се натисне по този начин, че единствено няколко дни след телефонен диалог сред президентите на Румъния и Германия да може да се провежда една интервенция, която в разгара на изключителното състояние да успее да събере на едно място 2000 румънци? ", написа във Facebook Таричану.

Той посочи, че доста от заминаващите на работа в Германия идват от зони, сложени под карантина.

" Много хора от зони под карантина, където даже муха не може да влезе или излезе, бяха качени в 50 рейса, които изминаха стотици километри през нощта, без да ги спре нито един полицейски филтър, с цел да дойдат в 7 часа на летището в Клуж. Докато тези 50 рейса пътуваха по незабележим метод, в същинската Румъния 9000 наши сънародници бяха санкционирани, че нямат декларация на лична отговорност ", акцентира Таричану, като подсети, че над 80 000 души са били санкционирани от началото на изключителното състояние.

Реакция във връзка тази обстановка пристигна и от Социалдемократическата партия (СДП), оповестява в. " Адевърул ". Заместник-председателят на СДП Николае Бъдълъу насочи остри обвинявания към държавното управление, като съобщи, че на хората не им се разрешава да отидат даже на черква, а в същото време хиляди се тълпят на летището, с цел да заминат на работа в Германия.

" Операция " Аспержа ". Ние не можем да отидем на черква, а вие можете да ни продавате! Свидетели сме тези дни на един медиен цирк (...) Десетки рейсове, цялостни с хора, минаха по пътищата на Румъния без да ги спре нито един филтър. Никой не ни споделя дали тези хора са тествани или не. Дори на летището не видяхме да има някой служител на реда или жандармерист, който да им каже най-малко да съблюдават отдалеченост. Още по-сериозно ми се вижда това, че никой не ги е питал дали идват от изолираност или карантина, дали са били в болница... ", разяснява Бъдълъу.

Той също по този начин отбелязва, че би било по-добре румънците, заминаващи на земеделска работа в чужбина, да останат в страната, с цел да се помогне на локалните фермери при положение на дефицит на работна ръка. " Защо? Когато знаем добре, че нашите фермери се сблъскват с липса на работна ръка. Правителство можеше да помогне на тях (...) Още повече, че приказваме за полети до една страна, намираща се в " алената зона " (по отношение на епидемията от коронавирус). Полети, които са неразрешени с военна разпоредба! ", посочи още той.

На 5 април министърът на вътрешните работи Марчел Вела заяви, че Румъния прави изключение на въведената възбрана за пътешестване поради пандемията от Ковид-19, като разрешава на аграрни служащи да изоставен страната по въздух. Решението идва, откакто Германия разгласи, че ще одобри 80 000 аграрни служащи от чужбина, които ще бъдат докарани в страната при строги условия през април и май. Германските фермери разчитат главно на румънските служащи за събирането на реколтата от аспержи, отбелязва Медиафак.

На 3 април румънският президент Клаус Йоханис беседва по телефона с немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер, като насърчи тясното съдействие сред румънските и немските управляващи в битката против негативните резултати върху румънските служащи в Германия, изключително върху тези с краткотрайни контракти, които работят в земеделието. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР