Лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков обяви, че ще преговаря

...
Лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков обяви, че ще преговаря
Коментари Харесай

Кирил Петков се обяви за бърза смяна в антимонополната комисия

Лидерът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи, че ще договаря още на следващия ден с ГЕРБ за оповестяването на промените в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на закона за активността й в главен приоритет.

Повод за изказването му пред медиите стана информация за предстоящо на следващия ден (1 февруари) решение на антимонополния регулатор, с което да бъде позволено на притежателя на " Виваком " и " Нова телевизия " - " Юнайтед Груп България " ЕООД, да придобие директен едноличен надзор върху доставчика на телевизия " Булсатком ".

Според обява на " Медиапул ", който разполага с текста на проекторешението, Комисия за защита на конкуренцията напълно е подкрепила причините на кандидат-купувача, само че в това време е проучила единствено част от аспектите на пазара, които ще бъдат наранени от договорката. Ключовото несъгласие на главните съперници на " Виваком " в страната - А1 и " Йеттел ", против договорката е това, че придобивайки досегашния пазарен водач на платена телевизия " Булсатком ", " Юнайтед груп " ще държи 60 на 100 от пазара на телекомуникационните и телевизионни услуги. Според антимонополния регулатор обаче този дял е 41 на 100.

Ако комисията вземе решението си на следващия ден, това ще значи, че задълбоченото изследване на договорката е лишило единствено месец.

Според Кирил Петков " тези решения са рискови ", а Комисия за защита на конкуренцията работи преждевременно в изискванията на изминал мандат и без тежест при декларирано желание от политическите сили за смени. " Нито ден повече не би трябвало да се бавим с промените в регулаторите ", сподели водачът на " Продължаваме промяната ".

" Докато не си оправим регулаторите и службите, българските жители от заран до вечер ще слушат приказки, а чакат каузи ", добави той. Помолен да разяснява думи на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано през днешния ден за това, че съгласие за промените в регулаторите и службите няма и се чака закъснение, Петков отговори: " Каквото зависи от нас ще създадем. Лично се тормозя доста от сходни решения на този състав, който и в предишното е взимал много рискови решения.

В настоящия си състав Комисия за защита на конкуренцията е образувана при ръководството на ГЕРБ, като ръководителят Юлия Ненкова е била заместител на Борисов, когато той беше кмет на София. Тя е и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. В края на последния кабинет на Борисов депутатите удължиха мандата на антимонополния регулатор, с цел да го запазят в неизменен състав. При кабинета " Петков " с смяна в закона мандатът беше съкратен, само че рухването му от власт не разреши избор на нови комисари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР