Лидерът на преврата в Габон генерал Брис Олигуи Нгуема назначи

...
Лидерът на преврата в Габон генерал Брис Олигуи Нгуема назначи
Коментари Харесай

Лидерът на преврата в Габон Нгуема назначава нов парламент

Лидерът на преврата в Габон военачалник Брис Олигуи Нгуема назначи в събота членове на новото национално заседание и сената за временен интервал преди обещаните избори на незнайна дата.

Военни и полицейски началници сплотиха сили на 30 август, с цел да извършат анемичен прелом, необятно подсилен от политици, гражданско общество и обществеността като цяло след повече от години на 55-годишно ръководство от семейство Бонго.

Новият режим даде обещание да организира свободни избори и да върне властта назад на цивилните на дата, която би трябвало да бъде контрактувана в " народен разговор ".

Военните обявиха, че се надяват изборите да се проведат сред април и юни 2024 година

В името на преходния държавен глава, представител на режима прочете по националната телевизия 98-те имена на нови членове на Народното събрание, в това число фигури от опозиционни партии и някои, които поддържаха сваления президент Али Бонго Ондимба.

Военните към този момент бяха основали цивилно държавно управление за преходният интервал, воден от Реймънд Ндонг Сима като министър-председател, който преди този момент е бил министър-председател, преди да стане водещ опозиционен политик при Бонго.

Правителството би трябвало да работи с народен временен съвет, формиран от армейски офицери, които имат същото портфейли като министри.

По време на Бонго Народното събрание имаше законодателни пълномощия, само че бяха сведени до щамповане на политиките на ръководещата партия.

64-годишният Али Бонго пое ръководството, когато татко му Омар умря през 2009 година след съвсем 42 години на власт.

Мигове откакто беше разгласен за победител в оспорваните избори през август, Бонго беше ненадейно свален.

Мнозина видяха това като деяние на избавление от династията Бонго, която остави дребна част от 2,3-милионното население на нефтения богата нация, живееща в обилие, до момента в който една трета оцелява под прага на бедността.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР