Лидерът на пазара на бутилирана вода в България Девин“ ЕАД

...
Лидерът на пазара на бутилирана вода в България Девин“ ЕАД
Коментари Харесай

Девид ЕАД вече е 100% въглеродно неутрална компания

Лидерът на пазара на бутилирана вода в България „ Девин “ ЕАД стана първата българска компания за бутилирана вода, която реализира въглероден неутралитет, както на равнище компания, по този начин и равнище артикул. Постижението е валидирано със документ, издаден от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte.

На процедура, това значи, че всички артикули на компанията са 100% неутрални във връзка с климата по целия им витален цикъл: от превоза на материали до фабриката, до производството на води и доставката им до всички търговски обекти в цялата страна, коментира Петя Манастирска, началник „ Устойчиво развиване и качество “ в „ Девин “ ЕАД.

Вектори на триумфа

Постижението, което е новата огромна цел за бизнеса освен у нас, само че и в световен мащаб идва след дългогодишни старания в по едно и също време няколко направления. За да стане напълно въглеродно неутрална компания, „ Девин “ ЕАД първо пресмята цялостния си въглероден отпечатък от производството до доставката на крайните артикули през 2019 година и подхваща съответни стъпки за отбягване и понижаване на по-голямата част от излъчванията. Както се вижда от първия отчет за стабилно развиване на компанията, оповестен в средата на 2020 година, приблизително за литър бутилирана вода, потреблението на сила е спаднало с 5,4% единствено за една година.

От 2020 година заводът в Девин работи със 100% зелена електрическа енергия, постигайки понижение с повече от 6000 тона CO2 годишно (-18% от общия CO2 отпечатък на „ Девин “). Компанията усъвършенства процесите си на предпазване, товарене и превозване и ревизира политиката си на доставяне, с цел да усили каузи на локалните снабдители и по този начин да реализира по-кратък маршрут при доставки на артикули и материали за завода. Още през 2019 година 55% от доставчиците са били ситуирани в региона на град Девин, а всички стратегически снабдители са в радиус от 500 км от завода. Нещо повече, 80% от тези стратегически снабдители са сертифицирани от EcoVadis, самостоятелна световна платформа, употребена за стабилно доставяне. Повече от десетилетие опаковките се усъвършенстват посредством олекотяване и еко дизайн и всички бутилки не престават да са 100% рециклируеми, в това число капачката и етикетът.

За да компенсира количеството неизбежни въглеродни излъчвания от дистрибуцията и да реализира цялостна въглеродна индиферентност, „ Девин “ ЕАД закупува тествани въглеродни заеми за зелена сила. Инвестицията също остава локална и е в най-големия вятърен парк в България – „ Свети Никола “, опериран от AES.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР