Лидерът на партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис разговаря по телефона

...
Лидерът на партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис разговаря по телефона
Коментари Харесай

Мицотакис иска нови избори до 25 юни

Лидерът на партия " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис беседва по телефона с Алексис Ципрас, с цел да осведоми опозиционния водач за решението си да върне указа за сформиране на държавно управление, който е получил от президента Катерина Сакеларопулу.

Мицотакис, огромният победител на вчерашните избори, има намерение да дефинира датата 25 юни за осъществяване на повторни избори, заяви гръцкото издание „ Етнос “.

Според графика на държавното управление новият парламент ще постави клетва в неделя, а още на идващия ден ще бъде разхлабен, с цел да се разгласи втори тур на изборите.

Вторият тур на изборите ще се организира по система, сходна на тази за засиленото болшинство. Това значи, че размерът на мажоритарния бонус в този момент зависи от каузи на националния избор на най-голямата партия. Този бонус варира от най-малко 20 места при дял от 25% от гласовете и в допълнение по 1 след всеки 0,5% до най-много 50 места при дял от 40% и повече, а останалите места ще се разпределят съразмерно. Важно е да се означи, че в случай че делът на гласовете на първата партия падне под 25%, на нея няма да бъде присъден мажоритарен бонус.

Засилената пропорционална изборна система - единствена по рода си, беше норма за Гърция в продължение на доста години. При нея множеството места се избираха посредством съразмерно посланичество, само че партията с най-вече гласове получаваше закрепен
бонус от 50 места. По този метод системата облагодетелстваше парламентарното болшинство на една партия още от първия тур на изборите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР