Лидерът на основната турска опозиционна партия поведе 425-километров протестен марш

...
Лидерът на основната турска опозиционна партия поведе 425-километров протестен марш
Коментари Харесай

25-километров протестен марш и жалби в европейски съд от турската опозиция

Лидерът на главната турска опозиционна партия поведе 425-километров протестен марш и дружно с това внесе тъжба в европейски съд поради резултата от референдума през април, който усилва пълномощията на президента Реджеп Ердоган, оповестява Ройтерс.

Преди да стартира 20-ият ден от марша водачът на Републиканската национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу се подписа под тъжба до Европейския съд по правата на индивида.

Държавният съвет на Турция отхвърли иск на опозицията за анулиране на резултатите от референдума за конституционни промени на 16 април. Републиканската национална партия (РНП) внесе тъжба в Държавния съвет на Турция по отношение на решението на Върховната изборна комисия да одобри за годни бюлетините без публични печати.

" Решението на Върховната изборна комисия прави референдума противозаконен. Обърнахме се към Европейския съд по правата на индивида ", сподели Кълъчдароглу пред публицисти в град Измит на към 100 километра източно от Истанбул.

68-годишният политик инициира марш от Анкара до Истанбул на 15 юни, откакто заместникът на партията Енис Бербероглу беше наказан на 25 година затвор за шпионаж. Той е първият народен представител от партията, който е вкаран в пандиза след несполучливия опит за прелом през юли 2016 година

На референдума 51,4% от турците утвърдиха конституционните промени, които усилват властта на Ердоган.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР