Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Цихановска призова ЕС да

...
Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Цихановска призова ЕС да
Коментари Харесай

Цихановска поиска ЕС да застане зад думите си и да действа срещу Лукашенко

Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Цихановска прикани Европейски Съюз да застане зад думите си и да работи по-решително против режима на Александър Лукашенко. В тирада пред Европейския парламент в Страсбург тя упрекна Европа и медиите, че не са задоволително безапелационни и поредни и настоя да не се изчаква повече, защото " времето за беларусите се мери със сълзи ".

" Нямаме още година за очакване. Пътят към свободата стана по-труден и цялостен с спънки. Да ги преодолеем дружно, с цел да потвърдим, че европейските полезности са главен източник на вяра ", сподели Цихановска пред евродепутатите в сряда.

Цихановска изиска европейските страни да не изпращат посланици в Минск, да не канят представители на режима на интернационалните събития, спортни и културни провяви, както и да усилят поддръжката за опозицията, в това число, разкривайки стратегии за материална и психическа поддръжка за репресираните.

Лидерът на беларуската съпротива предложи Европейски Съюз да инициира започването на процеси против нарушаванията на гражданските свободи и преследването на инакомислещи от Минск в интернационалните съдилища като Международния углавен съд и Международния съд на Организация на обединените нации. Тя прикани за изключване на Беларус и от Интерпол и за париране опитите на режима да преследва, посредством организацията емигриралите в чужбина опозиционери. " Чакането и наблюдението не е правлната тактика...Искаме думите да бъдат материализирани в дейности ", сподели в пленарната зала Цихановска, като съпостави диктатурата в Минск с вируса, против която би трябвало да се ползват " изолираност, лекуване и имунитет ".

Тя се застъпи и за разширение на интернационалните наказания против Беларус и в допълнение ограничение на достъпа на режима до запаси, с които да се устоя. " Санкциите работят ", сподели опозиционния водач, добавяйки, че Европейски Съюз не трябва да позволява подписване на нови търговски контракти и осъществяването на тези, подписани след август 2020 година, когато Александър Лукашенко се разгласи за победител в президентските избори, които Европейски Съюз не признава.

Цихановска беше противник на Лукашенко за изборите и съгласно беларуската съпротива тя е получила най-вече гласове на вота. Тя напусна Беларус и сега живее в Литва.

" Искам вашата поддръжка, тъй като нашата борба за независимост е и ваша борба ", сподели Цихановска на депутатите. Тя сподели, че повече от половината беларуси желаят нови президентски избори и по тази причина Европейски Съюз би трябвало да бъде самодеен, а не да върви след събитията, тъй като " дипломатическата интензивност и изразяването на угриженост не се схващат от беларусите - тези забравени европейци ".

Изказването на Цихановска в Страсбург е второ от митингите през август 2020 година и се случва единствено ден, откакто и че е в развой на съгласуваност със Съединени американски щати, Канада и Англия, на нови наказания, свързани с преследването на инакомислещи в Беларус и на основаната от Минск миграционна рецесия по границите на Литва и Полша.

Лидерът на беларуската съпротива насочи рецензии към Европейски Съюз, че е реагирал едвам след отвличането на пътническия аероплан на " Райънер " през май - 9 месеца след началото на репресиите против опозицията, както и европейските медии, че са изгубили интерес към протичащото се в страната.

" Демокрацията да не е резервирана единствено за европейските жители ", реторично запита тя от парламентарната естрада, казвайки, че Европейски Съюз е наложил наказания поради случая със самолета, тъй като на борда му е имало европейски жители. В същото време в Беларус има десетки затворени медии, 270 разпуснати неправителствени организации и стотици задържани деятели, част от които са умряли в пандизите или са се самоубили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР