Лидерът на опозиционната консервативна испанска „Народна партия“ Алберто Нунес Фейхоо

...
Лидерът на опозиционната консервативна испанска „Народна партия“ Алберто Нунес Фейхоо
Коментари Харесай

Испански опозиционен лидер обвини премиера в лъжа за шпионския скандал „Пегас“

Лидерът на опозиционната консервативна испанска „ Народна партия “ Алберто Нунес Фейхоо упрекна премиера Педро Санчес, че е излъгал за ролята на Националния разследващ център (CNI) в шпионския скандал, при които бяха хакнати телефоните на членове на държавното управление и каталунски политици с израелски програмен продукт „ Пегас “. Според Фейхо " сигурността на Испания е компрометирана ", защото в желанието си да остане на власт Санчес е податлив да се договаря със сепаратистките водачи.

" Много е мъчно да се усещаме сигурни в Испания с политиката на сигурност на настоящето държавно управление ", сподели Фейхо в изявление за медиите и прикани премиера Санчес преди да се срещне с каталунския министър председател Пере Арагонес, с цел да му показа новия шеф на Националния разследващ център, да се яви в Парламента и да даде подробни уточнения за шпионския скандал и връзките му с подслушваните сепаратистки политици.

Сред поставените му въпроси е и за какво откакто е отхвърлил опцията Пас Естебан да носи отговорност за пробива в сигурността се е стигнало да промяната ѝ като шеф на испанското разузнаване.

Освен това е значимо да се разбере дали Мароко стои зад открадната информация от телефоните на премиера и министрите на вътрешните работи и на защитата и дали това съставлява заплаха за сигурността на страната.

Трябва да се потърси и отговор на въпроса-дали тази информация е употребена, с цел да се притисне министър председателят Санчес да промени позицията на Испания по отношение на признаването на автономията на Мароко над Западна Сахара. Според опозиционният водач държавното управление е „ изтощено, без постоянни съдружни сътрудници и голямо вътрешно напрежение “.

Затова е по-добре да потърси поддръжката на опозицията, а не да разчита на сепаратистите. Той увери, че неговата партия ще поддържа Закона за националната сигурност в Парламента, с цел да не допусне изнудване на държавното управление от каталунското придвижване за самостоятелност, само че с ангажимента, че пази страната, а не изпълнителната власт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР