Лидерът на опозиционната испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхо започна

...
Лидерът на опозиционната испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхо започна
Коментари Харесай

Лидерът на Народната партия в Испания се опитва да формира правителство


Лидерът на опозиционната испанска Народна партия Алберто Нунес Фейхо стартира опити за сформиране на държавно управление след изборите, на които нито една партия не завоюва болшинство. Шансовете му за триумф обаче са дребни, разяснява Ройтерс.

Народната партия (НП) на Фейхоо завоюва най-вече места на изборите през юли, само че до момента не съумя да събере задоволително гласове за образуване на парламентарно болшинство макар поддръжката на дясната партия " Вокс ".

Дебатите ще стартират във вторник, като гласуването, което изисква безусловно болшинство, ще се организира в сряда. Фейхо ще има право на второ гласоподаване в петък, което изисква единствено нормално болшинство.

Ако, както се чака, Фейхо се провали, настоящият министър-председател Педро Санчес, който управлява Испанската социалистическа работническа партия, ще има два месеца от сряда, с цел да сътвори коалиция, преди Народното събрание да бъде разхлабен и да бъдат свикани нови избори.
 Фейхо за 30 дни би трябвало да откри 4-ма депутати за поддръжка
Фейхо за 30 дни би трябвало да откри 4-ма депутати за поддръжка

По подигравка на ориста Фейхо, който в миналото подлагаше на критика Педро Санчес, че се заиграва със сепаратистките партии, в този момент прави същото

Тъй като възможностите му да сформира държавно управление са слаби, Фейхо евентуално ще употребява дебата, с цел да нападна Санчес, който има по-реалистичен късмет, само че единствено с поддръжката на каталунските хардлайнери " Жунтс ", които искат прошка за водачите си и деятели, подкрепящи независимостта на Каталуния, взели участие в организирането на забранен от Мадрид референдум отделяне на Каталуния от Испания през 2017 година

С поддръжката на  " Вокс " (33 места) и районните партии Съюз на наварския народ (1 място) и Канарската коалиция (1 място), Национален парк, която има 137 места, събира 172 гласа, четири по-малко от болшинство в 350-местната камара.

Други по-малки партии отхвърлиха да дадат гласовете си, заявявайки, че не биха желали да улеснят коалиция, включваща крайнодясна партия.

Испанските социалисти вероятно могат да разчитат на 171 места с поддръжката на крайнолявата партия " Сумар ", каталунската левица, която също се застъпва за самостоятелност на района, баските сепаратисти  " Ех Билду ", Баската националистическа партия и Галисийския националистически блок.

Следователно седемте гласа на " Жунтс " биха били задоволителни за реализиране на болшинство.

В речта си Фейхо очерта политическите оферти, които ще извърши като министър-председател, в това число понижаване на налозите за бизнесмените и лицата с ниски и междинни приходи и създаване на проект за привличане на задгранични вложения.

Той сподели, че ще употребява постъпленията от банков налог, с цел да помогне на фамилии, които не могат да си разрешат ипотечните си заплащания, и че се опълчва на екологични политики, които попречват икономическия напредък.

Той също по този начин ще предложи въвеждането на законопроект, който да трансформира " институционалната непочтеност " в закононарушение, откакто предходната година Санчес анулира закон за протест.
 Пучдемон сложи тежки условия за договарянията с новия министър председател на Испания
Пучдемон сложи тежки условия за договарянията с новия министър председател на Испания

Той съобщи, че всички правосъдни каузи, ориентирани към каталунския фракционизъм, би трябвало да бъдат прекратен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР