Лидерът на Мали Асими Гойта заяви, че армията е установила

...
Лидерът на Мали Асими Гойта заяви, че армията е установила
Коментари Харесай

Лидерът на Мали: Армията превзе бастион на бунтовниците туареги

Лидерът на Мали Асими Гойта съобщи, че армията е открила надзор върху северния град Кидал, като по този метод е завзела бастиона на бунтовниците от номадското племе туареги за първи път от близо десетилетие насам, заяви Асошиейтед прес.

Световната осведомителна организация, цитирина от Българска телеграфна агенция, направи ангажимента, че за момента информацията на телевизия О Ер Те Ем не е тествана посредством самостоятелен източник, тъй като в Кидал няма обсег на мобилните връзки.

" Това е обръщение на ръководителя на преходното държавно управление към народа на Мали ", сподели във въведението си към обръщението на Гойта публицист. " Днес нашите въоръжени сили и силите на сигурността превзеха Кидал. Но нашата задача не е завършила ", се споделя в обръщението.

От няколко дни армията на Мали, взаимно с наемници от съветската частна военна компания " Вагнер ", се сражаваше с туарегите за града.

Мироподдържащите сили на Организация на обединените нации напуснаха страната преди две седмици.

Сепаратистите туареги от дълго време желаят да основат на север своя независима страна, която те назовават Азауад. През 2012 година племето изтласка армията на Мали от град Кидал, като даде начало на безредици, които дестабилизираха страната.

Военни, разочаровани от това, че ръководещите не можаха да се оправят с ислямистките екстремисти през 2012 година, се разпалиха на собствен ред и смъкнаха от власт демократично определения президент на страната. Възползвайки се от настъпилия политически безпорядък, туарегите откриха надзор върху редица градове в северната част на Мали, в това число Кидал, като постановиха там своите разбирания за строгото съблюдаване на ислямския закон - шериата.

През 2013 година Франция провежда военна интервенция, с цел да изземе властта от екстремистите, само че след това те се прегрупираха и в идващото десетилетие правиха набези против армията на Мали и силите на Организация на обединените нации. Нов боен прелом, предвождан от полковник Асими Гойта през 2020 година, докара до утежняване на взаимоотношенията с интернационалните сътрудници на страната.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР