Лидерът на ливанската екстремистка групировка Хизбула, Хасан Насралла, отправи във

...
Лидерът на ливанската екстремистка групировка Хизбула, Хасан Насралла, отправи във
Коментари Харесай

Хизбула предупреди Израел заради граничния спор с Ливан

Лидерът на ливанската екстремистка формация " Хизбула ", Хасан Насралла, насочи във вторник предизвестие към върлия си зложелател Израел поради разногласието за морската граница сред двете страни, като сподели, че " всяка ръка ", която посегне да открадне благосъстоянията на Ливан, " ще бъде отрязана ", съобщи Асошиейтед прес.

Коментарите на водача на " Хизбула " идват на фона на интензифицираните старания на Съединени американски щати да разрешат продължаващия повече от десетилетие спор за морската граница сред Израел и Ливан, които публично са в положение на война от основаването на еврейската страна през 1948 година

И двете страни претендират за 860 квадратни километра от Средиземно море. Ливан претендира също, че газовото находище " Кариш " се намира в оспорваните води, за които се водят договаряния, до момента в който Израел споделя, че то се намира в интернационално приетата му изключителна икономическа зона.

Амос Хохщайн, старши консултант по енергийната сигурност в Държавния департамент на Съединени американски щати, който играе ролята на медиатор в разногласието, се срещна с високопоставени ливански представители предходната седмица. След договарянията той сподели, че позициите на двете страни се доближават до реализиране на съглашение по разногласието.

По-късно бе обявено, че Хохщайн е посетил Израел и се чака да се върне в Бейрут през идните седмици, с цел да съобщи израелските отговори на ливанските претенции.

Израел и " Хизбула " са върли врагове и водиха едномесечна война през лятото на 2006 година, напомня АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР