Лидерът на кюрдите в Ирак Масуд Барзани призова светът да

...
Лидерът на кюрдите в Ирак Масуд Барзани призова светът да
Коментари Харесай

Лидерът на кюрдите призова Багдад към диалог

Лидерът на кюрдите в Ирак Масуд Барзани прикани светът да почете волята на милиони хора, които са дали своят вот за самостоятелност в референдум в самостоятелния Иракски Кюрдистан, съобщи Ройтерс.

Барзани изрази и удовлетворение, че позитивният избор е победил на референдума с думите: „Народе на Кюрдистан – вие не позволихте на никой да ви пречупи! Вие казахте „да“ на независимостта и „не“ на химическите офанзиви и геноцида! Това е началото на нова епоха – това е победа за цялостен Кюрдистан!“

Барзани насочи и апел към държавното управление в Багдад вместо да заплашва кюрдите, да влезе в сериозен разговор с тях. „Ние може би ще срещнем компликации, само че съм уверен, че бъдещето ни ще бъде светло“, добави водачът на кюрдите в Ирак. Междувременно иракският премиер Хайдар ал Абади се разпореди самостоятелните кюрдски управляващи до 72 часа да предадат контрола върху двете си летища – в Ербил и Сюлеймания.

В противоположен случай Багдад ще забрани всички полети от и до Иракски Кюрдистан. Абади съобщи, че потреблението на референдума като основа за бъдещи договаряния е недоспустимо. Правителството в Ирак няма да признае за законни резултатите от кюрдския референдум, защото е в нарушаване на конституцията, осведоми Саад ал Хадити – представител на иракския министър председател: „Нашата позиция по отношение на кюрдския референдум е твърда и ясна. Ние се противопоставяме на референдума, тъй като не подхожда на Конституцията –  няма правна основа, липсва и легитимност. Няма и мощ, която да обвърже държавно управление в Багдад с този противозаконен избор. Никога няма да признаем резултата от референдума“.

Саад ал Хадити изясни и че държавното управление на Багдад ще предприеме нови законови ограничения, засягащи надзора върху вноса и износа на горива. По-рано турският президент заплаши да блокира достъпа на иракските кюрди до храна и да затегне петролните им кранчета. Реджеп Ердоган не изключи даже война.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР