Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че вчерашният протест няма

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че вчерашният протест няма ...

Пламен Димитров: Този протест няма да е последен


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че вчерашният протест няма да е последен, предаде БНР. След срещата с премиера той коментира:

„Това, което за мен е някаква светлина в тунела е, че намерението на служебния кабинет, докато той управлява, е да изпълни първата точка от нашата декларация - тя е да се търси дата (за закриване на въглищните електроцентрали - бел. ред.) не по-малко и не по-рано от 20 години оттук насетне“, каза Пламен Димитров.

„Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда, защото, за съжаление, напоследък поводите за оптимизъм не са кой знае колко много - но разговорът ни беше добър, конструктивен. А и искрено се надявам да продължим нататък в същия дух“, отбеляза лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

Ще се борим индикативната дата за затваряне на въглищните централи да е възможно най-далеч във времето, увери вицепремиерът Атанас Пеканов след среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. То трябва осигури алтернативна заетост.

"Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа. Реформата е за създаване на държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Периодът на извеждане на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терените, което е свързано с много нови работни места. Едно такова държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чиито договори в минни и енергийни дружества са прекратени, да преминават като работници и служители в това предприятие“, каза още вицепремиерът

На второ място, ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние можем и трябва да се борим тя да е възможно най-далеч във времето.

Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за справедлив преход - 2,4 милиарда лева, от които ние смятаме, че около 1,7 милиарда лева трябва да отидат за Маришкия басейн - да бъдат използвани там", посочи Пеканов. Ако продължаваме да мълчим, ще изгубим много евросредства, които да използваме за енергийния преход, който ще се случи, коза още той.

Източник: fakti.bg