Лидерът на клона на групировката Ислямска държава“ в Сахара е

...
Лидерът на клона на групировката Ислямска държава“ в Сахара е
Коментари Харесай

Франция е елиминирала лидер на „Ислямска държава“

Лидерът на клона на групировката „ Ислямска страна “ в Сахара е погубен от френски военни елементи. Това разгласи президентът Еманюел Макрон.

Аднан ал-Сахрави сътвори „ Ислямска страна в Голяма Сахара “ (ISGS) през 2015 година, а неговите бунтовници са упреквани за множеството офанзиви в района, в това число целенасоченото ликвидиране на френски филантропични служащи от предходната година, съобщи „ Би Би Си “.

Макрон назова убийството на водача „ различен огромен триумф в битката ни против терористичните групировки в Сахел “. Сахел е обширна повърхност от 3 млн. кв. км, която се простира в Африка на юг от пустинята Сахара до Сомалия на изток. Детайли за интервенцията по неутрализирането на ал-Сахрави не се оповестяват. През предишния август той персонално е наредил убиването на шест благотворителни служащи от Франция и техните водачи и водачи от Нигерия.

Убийствата последваха поредност от огромни офанзиви против военни бази в Мали и Нигер в края на 2019 година. Казва се още, че групата стои зад смъртоносна офанзива против американски войски в Нигер от по-рано.

Френските сили от години дебнат джихадисти в района. Сега в Сахел се извършват две задачи – мироопазваща на Организация на обединените нации, в която вземат участие 56 страни и 14 хиляди военни, както и ръководена от Франция интервенция „ Баркане “ за битка с тероризма, в която вземат участие към 5 хиляди души и е подкрепена от разузнаването на Съединени американски щати.

В обява в обществената мрежа Twitter президентът Макрон отдаде респект на „ героите, починали за Франция в интервенциите „ Сервал “ и „ Баркане “ в Сахел “. „ Жертвата им не е безрезултатна “, написа той.

ДПА напомня, че неотдавна страната е оповестила, че ще реорганизира военното си наличие в Сахел и ще понижи броя на силите си в района с над 2000 в дълготраен проект.

„ Нямаше нищо персонално “

На фона на тази вест единственият оживял от джихадистите, умъртвили 130 души в Париж преди шест години, разяснява, че Франция е „ осъзнавала рисковете “ от офанзивата на цели в Сирия, написа „ Франс прес “.

„ Нападнахме Франция, насочихме се към нейното население, цивилни, само че нямаше нищо персонално “, разгласи Салах Абдеслам, откакто беше свикан в съда на втората седмица от стартираното дело за координираните офанзиви от 2015 година.

„ Франсоа Оланд осъзнаваше рисковете, които поема, като нападна „ Ислямска страна “ в Сирия “, изясни той. Мнозина в аудиторията, в това число фамилии на починалите и ранените, плачеха и се прегръщаха, до момента в който 32-годишният Абдеслам говореше.

„ Вместо да каже, че съжалява, той просто оправда това, което е направил “, сподели Софи Пара, която оцелява при щурма на концертната зала „ Батаклан “.

Делото ще продължи до май 2022 година, като 145 дни са планувани за чувания, включващи към 330 юристи и 300 жертви.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР