Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е предложил на международно

...
Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е предложил на международно
Коментари Харесай

Кипърските турци предлагат на кипърските гърци да си сътрудничат за природния газ

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е предложил на интернационално приетото държавно управление на кипърските гърци да си сътрудничат в изследванията и употребата на залежите от природен газ. Това заяви през днешния ден министерството на външните работи на Турция, предават Ройтерс и ДПА.

Предложението е било предадено посредством Организацията на обединените народи, прецизира турското външно министерство. Акънджъ е показал ново в детайли предложение за съдействие в изследванията и употребата на въглеводородните находища към остров Кипър.

В предлагането се споделя, че кипърските турци и кипърските гърци "са равнопоставени сътрудници на острова, имат идентични права и по тази причина би трябвало да споделят приходите и да си сътрудничат в областта на въглеводородните находища и да се възползват от тези запаси по едно и също време ", оповестява турското външно министерство.

Ако бъде признато, предлагането "ще сложи начало на нов интервал на съдействие сред двете страни ", показва турското външно министерство.

Кипър е разграничен на две елементи след намесата на турската войска през 1974 година, последвала инспириран от Гърция прелом на кипърските гърци. През 1983 година в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърската турска република, приета само от Турция. Няколко опита за обединяване на Кипър се провалиха, а откриването на находища на природен газ край крайбрежията му усложни договарянията, отбелязва Ройтерс. Експерти считат, че става дума за залежи от към 227 милиарда куб. м. природен газ.

Турция и кипърското държавно управление имат припокриващи се териториални искания в зоната. Тази седмица Турция разгласи, че втори сондажен транспортен съд е дошъл източно от Кипър и скоро ще стартира изследвания, откакто преди два месеца различен транспортен съд стартира сондажи западно от острова.

Кипър съобщи, че дейностите на Турция опонират на интернационалното право. Турция споделя, че е получила лиценз от Севернокипърската турска република и че ще пази правата на кипърските турци, до момента в който те бъдат включени в механизмите за взимане на решения на острова, в това число и по отношение на разпределението на ресурсите на острова.

Европейският съюз предизвести Турция, че може да ограничи плануваните за нея фондове, поради "незаконните " й сондажи край Кипър. В понеделник министрите на външните работи на Европейски Съюз ще обсъдят проекторешение в отговор на турските дейности, което в първичния си тип планува преустановяване на договарянията с Анкара по съглашение за въздушния превоз и заледяване на финансирането за Турция идната година. Текстът към момента може да бъде изменен, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР