Лидерът на Казахстан призова днес за провеждане на предсрочни президентски

...
Лидерът на Казахстан призова днес за провеждане на предсрочни президентски
Коментари Харесай

Казахстанският президент призова за предсрочни избори

Лидерът на Казахстан прикани през днешния ден за осъществяване на предварителни президентски избори през есента и за ограничение президентския мандат до един седемгодишен вместо досегашните два петгодишни мандата, съобщи Асошиейтед прес. Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев не разгласи точна дата за вота, само че съобщи, че ще се кандидатира за преизбиране. Ако не се стигне до предварителен избор, президентските избори би трябвало да бъдат извършени през 2024 година

Руският президент Владимир Путин организира телефонен диалог с казахстанския си сътрудник и му пожела триумф в осъществяването на поставените цели, заяви осведомителна организация ТАСС.

" Бяха разисквани въпроси, свързани с днешната тирада на Касъм-Жомарт Токаев, съдържаща обръщение към народа на Казахстан. Владимир Путин пожела триумф в осъществяването на амбициозните цели, посочени в неговото обръщение ", заяви през днешния ден пресслужбата на Кремъл след диалога сред двамата водачи.

Токаев, който встъпи в служба през 2019 година, прикани за редица политически и стопански промени, откакто през януари избухнаха митинги, разраснали се в безредици и конфликти, при които починаха повече от 200 души. Недоволството бе провокирано от внезапно повишаване на цените на горивата, само че също по този начин отразяваше необятно публикуваното неодобрение от ръководството на страната, водено с желязна хватка.

Богатата на запаси централноазиатска страна бе доминирана от Нурсултан Назарбаев и неговата партия от 1991г., когато тя стана самостоятелна страна. Назарбаев се отдръпна от властта през 2019 година, само че резервира забележителното си въздействие, заемайки поста на началник на съвета за сигурност на Казахстан, напомня Асошиейтед прес.

Токаев в профил Назарбаев от поста на фона на тазгодишните вълнения и го размени с ръководителя на ръководещата партия Нур Отан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР