лидерът на испанските социалисти Педро Санчес направи последния си подвиг

...
лидерът на испанските социалисти Педро Санчес направи последния си подвиг
Коментари Харесай

Испанецът Педро Санчес победи шансовете да остане министър-председател. Сега той трябва да запази правителството си на власт

водачът на испанските социалисти Педро Санчес направи последния си героизъм на политическо оцеляване, с цел да бъде избран отново за министър-председател от мощно фрагментиран парламент < /p> От ДЖОЗЕФ УИЛСЪН Associated Press и CIARÁN GILES Associated Press 17 ноември 2023 година, 8:30 ч.

БАРСЕЛОНА, Испания -- Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес направи последното си достижение на политическо оцеляване, с цел да бъде избран отново за министър-председател с безусловно болшинство в мощно фрагментиран парламент. Сега той ще би трябвало да употребява цялата си умелост, с цел да поддържа смесена торба от поддръжници щастливи и държавното управление си на власт през идващите четири години.

Санчес, който има водеше Испания от 2018 година, и преди се е противопоставял на възможностите, само че тези, против които се изправя този път, наподобяват изключително плашещи. За да завоюва утвърждението на болшинството от депутатите в четвъртък, той подписа покупко-продажби с шест дребни партии, в това число две каталунски сепаратистки групи, които желаеха той да предприеме непопулярно деяние в подмяна.

Той се съгласи да прокара спорна прошка за стотици хора в правни проблеми поради несполучливия опит за разединение на района Каталуния през 2017 година Сред тях е избягалият някогашен президент на района, Карлес Пучдемон, който за мнозина в Испания е публичен зложелател номер 1, откогато управлява кандидатурата за самостоятелност, преди да избяга в Белгия.

Докато политическите наблюдаващи са съгласни, че Санчес има Предстои сложен път, те към момента не желаят да стартират да пишат политическия му некролог, изключително като се има поради неговата устойчивост, която разказва в записките си от 2019 година „ Наръчник за опозиция “. От една страна, анализаторите споделят, че е доста мъчно да се смъкна испанско държавно управление посредством парламентарна маневра.

„ Това държавно управление има опция да издържи, тъй като е доста мъчно, съвсем невероятно, вотът на съмнение против него да успее “, сподели Ориол Бартомеус, професор по политически науки в Автономния университет в Барселона. „ Въпреки това, това е държавно управление със съществени проблеми със стабилността. “

В новото държавно управление на Санчес неговите социалисти ще оглавят нова малцинствена лява коалиция с анти-строгите икономии Партия Sumar или Joining Forces. Заедно те имат 152-ма законодатели, което не доближава болшинството от 176 гласа, нужни за приемане на законопроекти. Така че непрекъснатата поддръжка на партията Junts (Заедно) на Пучдемон, нейната съперничеща каталунска сепаратистка партия Република левица на Каталуния и две баски партии са основни.

Санчес сподели, че като се съгласява с амнистията, той „ трансформира нуждата в добродетел “, метод да признае, че не я е желал, до момента в който твърди, че в последна сметка това ще бъде от изгода за Каталуния и останалата част от Испания.

Lluís Orriols, професор по политически науки в Мадридския университет " Карлос III ", сподели, че завършването на четиригодишен мандат може да е мъчно за Санчес, само че това не значи, че той е изцяло оставен на милостта на сепаратистите.

„ В Испания едно държавно управление може даже да загуби гласоподаване, с цел да одобри нов бюджет и отново да продължи, тъй като може да поддържа бюджета от миналата година, тъй че е доста мъчно е бързо да се смъкна държавно управление “, сподели Ориолс. „ Не е толкоз елементарно, колкото просто да кажем, че сега, в който Junts или Републиканската левица на Каталуния отдръпват поддръжката си, ще имаме нови избори. “

Санчес също има преимуществото да може да свика предварителни избори, в случай че види миг, в който счита, че социалистите могат да завоюват повече места и да се освободят от нуждата да разчитат на подобен цветен екип от поддръжници.

Също по този начин е доста малко евентуално последователите на Санчес да преминат към поддръжка на Народната партия заради нейните съюзи с крайнодясната партия Vox, която желае да понижи пълномощията на районните държавни управления и се опълчва на каталонския и баския шовинизъм.

Както сподели Айтор Естебан от баската районна партия PNV, „ тракторът на Народната партия има мотор, който е задръстен, тъй като сте употребявали моторно масло Vox. ”

И двете каталунски партии предизвестиха, че желаят доста повече от прошка. Тяхната последна цел е Мадрид да позволи обвързващ референдум за самостоятелност на Каталуния, концепция, която е анатема за множеството испанци и даже за доста поданици на Каталуния.

“ Имате време да се откажете в този момент “, сподели представителят на Junts Мириам Ногерас на Санчес в сряда, само че добави: „ Ако не спазиш частта от нашата договорка, ние няма да подкрепим никоя от политиките ти. “

Фактор, който може да помогне на Санчес, е жестоката конкуренция сред двете каталунски партии, които би трябвало да се състезават в районните избори, които би трябвало да се проведат до 2025 година

В взаимозависимост от резултатите, сепаратистите може в последна сметка да имат потребност и от Санчес — или неговите социалисти може даже да си върнат властта в Барселона. Сепаратистките партии се показаха зле на изборите през юли в Испания, до момента в който социалистите набъбнаха в Каталуния, а публичната поддръжка за придвижването за самостоятелност понижа на фона на вътрешните битки сред Junts и Републиканската левица за Каталуния.

„ Всичко ще зависи от тактиката, която Санчес счита за належащо да одобри за районните избори, където всички имат разменни монети на масата ", сподели Монсерат Небрера, професор по конституционно право в Международния университет на Каталуния. < /p>

Бартомеус, професор от Автономния университет в Барселона, счита, че Санчес може да се възползва от слабостите на сепаратистите.

„ Въпреки външния тип, сепаратисткият напън е мъртъв “, сподели той. „ Цялото напрежение, генерирано от сепаратисткото придвижване, се реалокира в Мадрид “, където имаше бурни улични митинги против амнистията, добави той.

„ Единственият метод сепаратисткото придвижване да си възвърне силата е, в случай че Народната партия и Vox дойдат на власт “, ​​каза Бартомеус. „ Това е иронията за обстановката на Пучдемон: Социалистическо държавно управление не е положително за неговата партия, само че това е единственият метод той да получи прошка. “

___

Джайлс заяви от Мадрид.

Водещи истории

ABC News Live

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР