Лидерът на испанските консерватори се опитва да състави правителство и критикува предполагаемите преговори за амнистия на каталунците

...
Лидерът на испанските консерватори се опитва да спечели одобрението на
Коментари Харесай

Лидерът на испанските консерватори се опитва да спечели одобрението на националния парламент за сформиране на нов правителство

От БЕРНАТ АРМАНГ Асошиейтед прес и ДЖОЗЕФ УИЛСЪН Асошиейтед прес 26 септември 2023 г., 6:38 AM Консерваторите на Испания се опитаха да убедят законодателите във вторник да му позволят да сформира новото правителство на страната, зелена светлина, която не се очакваше да получи през две кръгове на гласуване в испанския парламент по-късно тази седмица.

Алберто Нунес Фейхоо прекара голяма част от своята почти двучасова реч, атакувайки изпълняващия длъжността министър-председател Педро Санчес за това, което Каталунските сепаратисти казват, че зад кулисите се водят разговори за амнистия за стотици, вероятно хиляди, които са се сблъскали със закона за участието си в неуспешния опит за отцепване през 2017 г.

Националните избори в Испания на 23 юли дадоха на Народната партия на Фейхоо най-много места в 350-членната долна камара на парламента, но много малко от абсолютното мнозинство, което подготви почвата за труден път към властта.

Съгласно испанската конституция, два гласувания за институция ще определят дали Фейхоо има разрешение да състави правителство - вероятно коалиция с крайнодясната партия Vox. Той се нуждае от одобрение от обикновено мнозинство от 176 депутати при първото гласуване, което е насрочено за сряда след часове на дебат.

Ако пропусне тази оценка, летвата ще бъде свалена за втория тур, в който ще му трябват само повече гласове „да“, отколкото „не“. Въздържалите се биха могли да повлияят на резултата в тази ситуация. Второто гласуване е насрочено за петък.

Народната партия има 137 места в Конгреса на депутатите, най-много от всички партии. Но дори с подкрепата на 33-мата депутати от Vox и двама от малки консервативни партии, представляващи Навара и Канарските острови, Фейхоо все още не достига четири гласа.

Ако не успее да спечели одобрение, Санчес ще получи шанс да остане в двореца Монклоа. Левоцентристкият лидер на социалистите ще трябва да събере достатъчно подкрепа от депутати от група конкуриращи се леви, регионалистки и сепаратистки партии от Каталуния и Страната на баските.

62-годишният Фейхоо се опитва да използва съпротивата срещу възможната амнистия за сепаратистите в Каталуния, за да увеличи малките си шансове. Той започна речта си пред депутатите във вторник, като обвини Санчес, че е готов да се подчини на исканията на сепаратистите, сред които има бегълци като бившия регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който избяга от Испания преди шест години.

„Имам в обсега си гласовете, които са ми необходими, за да стана министър-председател“, каза Фейхоо, докато някои от левите му съперници се смееха. „Но не съм готов да приема цената, която бях помолен да платя за тях.“

Feijoo предложи, ако стане министър-председател, да настоява за нов закон за наказване на „конституционната нелоялност“, който очевидно ще замени закона за бунт, който беше отменен миналата година, за да помогне на каталунските сепаратисти в правни проблеми.

Той също се подигра с аргумента на Санчес че правните му реформи, които включват помилването на девет лидери на сепаратисткото движение в Каталуния, са довели до намаляване на напрежението в Барселона.

„Вярно е, че има по-малко протестират, но защо ще стават от столовете си, ако им давате всичко, което искат?“ Feijóo каза под аплодисменти от своята партия.

Feijóo имаше трудности да спечели благоразположението на много по-малки партии поради съюзите на Народната партия в някои региони с Vox, който е смятан за анатема от мнозина заради крайнодесните си възгледи и желанието си да премахне регионалните правителства на Испания и да концентрира властта в Мадрид.

Така че най-добрият му шанс изглежда зависи малко вероятният сценарий, при който четирима депутати социалисти, вероятно в противоречие с амнистията, ще предадат Санчес и ще качат неговия съперник.

Санчес отказа да отговори на Feijoo. Тази задача се падна на депутата-социалист Оскар Пуенте, който не направи никакви удари.

„Знаете, че няма да можете да управлявате, и го знаете оттогава изборната нощ“, каза Пуенте. „Вие превърнахте тази процедура във фарс... Няма надежда, че можете да нарушите (дисциплината) на испанската Социалистическа партия.”

Дебатът стана грозен по време и след речта на Пуенте, с викове „страхливец ”, чуто от членове на Народната партия, насочено към Санчес за решението му да не дебатира Фейхоо. Говорителят Франсина Арменгол трябваше да поиска тишина няколко пъти.

Въпреки че Санчес и неговата Социалистическа партия отказаха да потвърдят, че разговорите за амнистия вече се провеждат, водещ каталонски сепаратистите казаха, че са установени контакти.

Регионалният президент на Каталуния Пере Арагонес каза в Барселона във вторник, че „амнистията ще бъде реалност“.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">„Казаха, че е невъзможно, но ще се случи, защото е неизбежно“, каза Арагонес. „Амнистията е абсолютно необходимото условие“, за да се подкрепи правителство в Испания.

Ако Фейхоо не успее да състави правителство, автоматично ще започне двумесечен период в която Санчес може да опита да състави ново правителство. Ако и той се провали, парламентът ще бъде разпуснат на 27 ноември и ще бъдат свикани нови избори за 14 януари.

___

Уилсън съобщи от Барселона.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg