Лидерът на ирландската националистическа партия Шин Фейн Мери Лу Макдоналд

...
Лидерът на ирландската националистическа партия Шин Фейн Мери Лу Макдоналд
Коментари Харесай

Великобритания: Страсти около Протокола за Северна Ирландия

Лидерът на ирландската националистическа партия Шин Фейн Мери Лу Макдоналд упрекна английския министър председател Борис Джонсън, че с проектите си против Протокола, уреждащ търговията с Обединеното кралство и Евросъюза, жертва Северна Ирландия, с цел да закрепи личната си разтърсена позиция

На собствен ред английският министър за Северна Ирландия Брандън Люис увери, че новото законодателство за смяна на Протокола няма да наруши интернационалните правила.

Протоколът оставя Северна Ирландия в общия пазар за артикули на Европейски Съюз и защищава от пораждане на твърда граница с Република Ирландия, само че изисква инспекции на някои артикули, идващи в провинцията от други елементи на Обединеното кралство.

Демократичната юнионистка партия желае премахването на Протокола под предлог, че пречи на търговията и откъсва Северна Ирландия от кралството. Брандън Люис съобщи по Скай нюз, че е уверен, че проектозаконът, който ще бъде импортиран в понеделник в Камарата на общините, и в случай че бъде утвърден, ще разреши на министрите да анулират елементи от Протокола за Северна Ирландия, е изцяло в рамките за закона. 

„Това, което желаеме да създадем е да решим проблемите с Протокола. През последната година и половина следим липса на еластичност от страна на Европейски Съюз. Техните оферти даже ни връщат обратно. Всички политически партии в Северна Ирландия желаят помени в Протокола“.

Думите на Брандън Люис обаче провокираха гневната реакция на Мери Лу Макдоналд, ръководител на партията „Шин Фейн“, чийто клон в Северна Ирландия е с най-вече депутати в Народното събрание в Белфаст и не вижда спънки в Протокола:

„Брандън Люис приказва нелепости и не за първи път. Брандън Люис и държавното управление на торите би трябвало да знаят, че в случай че има проблеми за решение с Протокола, има механизми за това. Има предпочитание от страна на Европейката комисия да се ангажира с решаването им, само че английското държавно управление отхвърля да се ангажира и не е градивно, а даже деструктивно“.

Критиците на мярката, измежду които са и управляващите в Дъблин, настояват, че всевъзможни едностранни дейности по отношение на Протокола от страна на Даунинг стрийт ще бъдат в нарушаване на интернационалните правила, тъй като става дума за подписан контракт.

Заради Протокола юнионистите отхвърлят да вземат участие в делба на на властта с републиканците от „Шин Фейн“, а това сковава политически провинцията. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР