Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов обяви, че изтегля

...
Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов обяви, че изтегля
Коментари Харесай

Кирил Петков: ИТН поиска 3.6 млрд. за строителните фирми

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си от държавното управление и поставя " завършек на тази мъка ".

Той заяви това в сряда следобяд, часове откакто трима от министрите на Има Такъв Народ напуснаха държавното съвещание, на което бе признат планът за актуализация на бюджета.

" Освен захвърлянето на националните ползи, министрите на " Продължаваме промяната " ни водят към банкрут. От през днешния ден издърпвам министрите от " ИТН " и поставям завършек на тази коалиция и на тази мъка ", сподели Трифонов.

В 16 часа стартира конференция на " Продължаваме промяната ".

Премиерът Кирил Петков изясни, че министърът Гроздан Караджов от квотата на " ИТН " е изискал нарастване с 3.56 милиарда лв. на бюджета на Министерството на районното развиване.



" Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " имат общо 109 народни представители при болшинство от най-малко 121 депутати в Народното събрание.

Слави Трифонов напуща поради Северна Македония и неприятния бюджет

" Разни хора си разрешават да споделят, че аз желая власт, че ние сме тук поради властта. Не, всичко е въпрос на морал. Това е. Ако ние искахме власт, щяхме комфортно да си стоим в ръководството и да се употребяваме от всички екстри на властта. То в този момент би следвало да си ми е супер и да се преценявам с Кирил Петков и Асен Василев ", сподели още той.

" И в този момент самичък, е не самичък, аз съм с доста хора, които ми се довериха, непринудено излизам от ръководството. Ако задачата беше облаги, щях да заставам ухилен в тая коалиция. От през днешния ден издърпвам министрите на Има Такъв Народ и поставям завършек на тая коалиция и на тая мъка. Това е ", добави Трифонов.

По думите му министрите напуснали поради " извънредно неприятния бюджет на финансовия министър Асен Василев ".

" Напускането на министрите на Има Такъв Народ през днешния ден е мотив и това е следващият мотив, а аргументите заради които тази коалиция не работи и заради която ние нямаме място в нея са две – Македония и фактът, че в страната към този момент няма пари ", уточни шоуменът.

По думите му във връзка с Северна Македония министър председателят води външна политика друга от тази на министерството на външните работи и на Народното събрание.

" Министър-председателят си има различен външен министър, не Теодора Генчовска. Има си него външен министър и той се споделя Весела Чернева. Той е заречен на разнообразни водачи от Европа, че ще вдигне ветото на Македония и прави всичко допустимо това да се случи, макар че голямата част от българите желаят Македония да стартира договаряния когато извърши контракта сред Македония и България. По този метод Кирил Петков жестоко и безпардонно и едностранно нарушава подписаното съдружно съглашение ", сподели още Трифонов.

Той назова дейностите на Кирил Петков във връзка с Северна Македония " национално изменничество ".

За бюджета и парите на страната Трифонов разгласи, че " откогато Асен Василев е финансов министър, в страната хвърчат едни милиарди нагоре надолу ".

" Аз не знам на вас по какъв начин ви наподобяват тези милиарди. И аз преди като съм гледал малкия екран, като заговорят за телевизия, напряко настръхваш. А в този момент това ме ужасява. Всеки лев е значим, изключително в случай че приказваме за парите на страната, тъй като това в действителност са нашите пари. Всичките ни пари. И никой няма право да опитва с тях, еднолично да ги харчи както откри за добре и да прави с тях каквото си желае. Ако ще не да е приключил " Харвард ", а да е приключил междугалактическия институт ", уточни Трифонов.

По думите му никой не знае защо се е изхарчила " най-голямата сума в историята на България " и и твърди, че става дума за 9 милиарда лв. за 9 дни през декември 2021 година.

" 4 милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за настоящи потребности, тъй като няма задоволително други доходи. 1.2 млрд от държавните сдружения се взеха, с цел да се купи зърно. Обаче зърно няма. А и 1.2 млрд ги няма. Къде са? ", добави Трифонов.


Ето какво се случи:
Депутатите от " Продължаваме промяната " оповестиха, че ще създадат изказване в 16 ч. Малко по-късно се разбра, че водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов ще ги изпревари и ще направи такова в 15.30 ч. Депутатите от партията му разбаха за изказването от медиите и не знаеха какво се чака да разгласи водачът им.

Това е следващият ужас в ръководещата коалиция на фона на непрестанните догадки, че веднага ще се разпадне.

" Бюджетът е признат и ще бъде импортиран през днешния ден в Народното събрание ", сподели пред публицисти в Министерския съвет министърът на електронното ръководство Божидар Божанов от " Демократична България " след съвещанието. " Имаше разисквания по съответни текстове ", уточни още министърът.

Той разяснява и напускането на съвещанието на трима от министри от партия " ИТН ", като сподели в отговор на въпрос, че скандал не е имало.

Преди решението за приеманетo на бюджета от съвещанието са си тръгнали външният министър Теодора Генчовска, районният Гроздан Караджов и спортният Радостин Василев. Четвъртият, излъчен от партията на Слави Трифонов, енергийният Александър Николов, не е участвал. Неговият заместител е останал.

Генчовска е поискала повече пари за заплати във ведомството ѝ. Скандалът е тръгнал оттова. Министрите на Има Такъв Народ са възразили против включването на точката за актуализацията на бюджета в дневния ред на Народното събрание преди разискването ѝ от съдружния съвет.

От тримата министри единствено Радостин Василев е бил видян в Народното събрание. " Най-вероятно министрите ни са напуснали, откакто нищо от предложенията им не е оценено, имат право ", сподели ръководителят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански.

По думите му преди ден от Има Такъв Народ ясно са споделили, че " би трябвало да бъдат спазени всички ангажименти и обещания, свързани с министерството на районното развиване ". " В същото време във външното министерство имахме едно искане за командировките зад граница и за възнагражденията, защото там са едни от най-ниските по отношение на другите ведомства. Те са създали нов организационен устав, само че чакаме така наречен дейно ръководство в държавното управление да ги оцени, не знам дали има потенциала ", сподели Каримански.

Според него решенията би трябвало да се взимат първо на съдружен съвет и едвам тогава да бъдат вкарвани в Министерския съвет. По информация на Mediapool обаче от Има Такъв Народ не са възразили против решението в началото плануваният за вторник вечерта съдружен съвет да се отсрочи за сряда вечерта след съвещанието на кабинета.

Каримански сподели още, че от " ИТН " са търпеливи и ще бъдат такива " толкоз, че да могат да защитят всичко това, което е записано в съдружното съглашение ".

Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров призна, че " явно има някакво напрежение, откакто има напуснали министри ".

" Както виждате, не ние напуснахме Министерски съвет, не ние имаме искания за средства, които има или няма в бюджета, тъй че би трябвало да съберем информацията и тогава да можем да ви отговорим ", сподели той.

Попитан дали Има Такъв Народ е благонадежден сътрудник, той сподели: " Това е въпрос, който в този момент ще си проличи по време на актуализацията ".

На въпрос дали липсват 3 милиарда лв. в бюджета на районното министерство за пътища и общини, кавито обвинявания насочат от Има Такъв Народ, Гюров отговори, че няма нещо, което да липсва в бюджета. " Няма по какъв начин едни 3 милиарда да ги има и след това да ги няма ", сподели той.

В 16 часа от " Продължаваме промяната " ще дадат конференция по тематиката. Засега и плануваният за по-късно в сряда съдружен съвет не е анулиран.

" Не мисля, че би трябвало да разясняваме прочувствени положения ", сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във връзка решението на министрите от Има Такъв Народ да изоставен съвещанието на Министерския съвет.

" Трябва да носим отговорност, тъй като сме длъжни да осигурим на тази страна положително ръководство. Нека запазим успокоение и професионализъм и да се концентрираме върху търсенето на решения с по-малко страсти и повече причини ", сподели той.

На въпрос дали създалата се обстановка може да се трансформира в препъни камък за обединението, той отговори: " Актуализацията на бюджета, както и самото приемане на бюджета, е централен политически миг и има опция да се трансформира в препъни камък. Затова споделям, че законопроектът би трябвало да влезе в Народното събрание и да стартираме да го обсъждаме всъщност ".

" Има доста проблеми. Все отново би трябвало да си даваме сметка че странага е в една от най-сложните обстановки, които помни нашето потомство. Проектът за актуализация беше обсъждан на няколко срещи, евентуално незадоволително и остават още неща, само че не мисля, че би трябвало да драматизираме, а да оставим плана да влезе в Народното събрание и да го почистим ", добави Иванов.

От Българска социалистическа партия пък не виждат напрежение в ръководещата коалиция, само че " сигурно не е добър знак тръгването на който и да е било от което и да е съвещание ". Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски сподели още, че актуализацията на бюджета към този момент е импортирана в деловодството на Народното събрание.



Преди съвещанието на министерския съвет министър председателят Кирил Петков разяснява, че най-важната точка е приемането на актуализацията на бюджета. Той разяснява, че ограниченията на кабинета не са проинфлационни, а държавното управление дава пари на най-нуждаещите си. Той уточни, че последната година минималната пенсия е скочила от 300 лева на 467 лева Той напомни, че бензиностанциите ще могат да понижат цените на дизел и бензин с 25 стотинки - мярка, от която ще може да се възползва всеки българин.

" Крайният недостиг остава 4.1%. С други думи ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма потребност ", съобщи той.

" Правителството не е застрашено ", разяснява и министърът на туризма Христо Проданов от Българска социалистическа партия.

Той сподели, че министрите на Има Такъв Народ са изказали някакви несъгласия с параметрите на актуализацията на бюджета и са отишли да го разискват с тяхната партия. " Това е тяхно решение, те споделиха, че отиват да обсъдят това, което се предлага като актуализация на бюджета в тяхната партия, разяснява той. Казаха като цяло, че имат някакви забележки, само че не са коментирали съответно ", добави Проданов. Според него разискването на актуализацията по време на съвещанието на кабинета е предходна изцяло умерено.

Проданов подсигурява, че в нито едно министерство няма орязани пера, в противен случай, има нарастване.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР