Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов изненадващо обяви във

...
Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов изненадващо обяви във
Коментари Харесай

Слави поднесе цветя на на паметника на Удроу Уилсън

Лидерът на ИТН Слави Трифонов изненадващо разгласи във фейсбук, че през днешния ден е поднесъл цветя на паметника на американския президент Удроу Уилсън, който се намира в градинката сред Централната баня и джамията Баня баши. Поводът е, че през днешния ден се навършват 98 години от гибелта на американския общественик. Както е известно самият Трифонов заобикаля да се появява на обществени места поради проблеми със здравето.

" Не обичам монументи. Струва ми се, че монумент би трябвало да е това, което си направил. И колкото е по-велико то, толкоз повече хората да приказват за него. Поколение след потомство. Това е същинският монумент. Но има един монумент в София, на който през днешния ден аз сложих цветя. Защото хората доста не приказват за индивида, увековечен на него. А за този човек би трябвало да се приказва. Поколение след потомство. За неговото дело би трябвало да има памет. Този човек не е българин, само че е направил за България толкоз доста, че напряко си е българин. Той се споделя Томас Удроу Уилсън – 28-ят президент на Съединени американски щати. Днес се навършват 98 години от неговата кончина ", написа Слави Трифонов.

" Защо е толкоз значим този човек за България? След Първата международна война ние сме от страната на изгубилите страни, което дава мотив на нашите съседи да предявят убийствени териториални искания към България. Планът на Гърция, подсилен от Сърбия и Румъния е за заличаването на Царство България и разкъсването му на три области, подчинени точно на Гърция, Сърбия и Румъния. Планът в действителност значи очистване на България като страна.

Това предложение среща безапелационен отпор от американския президент Томас Удроу Уилсън. Той участва персонално на мирната конференция във Франция и упорства да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределяне на териториите при следвоенно устройство.

И не приема да вземем за пример претенциите на Белград да получи над 13 хиляди кв. км. повърхност от България, в това число Видин, Кула, Белоградчик, Трън, Цариброд, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич, където живеят половин милион българи. Не приема и претенциите на Румъния за Южна Добруджа и на Гърция за Беломорска Тракия.

Удроу Уилсън декларира следното: „ По-скоро ще напусна конференцията, в сравнение с да се съглася с подялбата на един народ със независима страна и вековно минало. “ Това е индивидът, на чийто монумент през днешния ден заносех цветя. Нищо не е, само че ще е добре в случай че на паметника има повече цветя ", заключи водачът на Има Такъв Народ.

Удроу Уилсън работи за реализиране на обективен мир. На 8 януари 1918 година той произнася фамозната си тирада за „ четиринадесетте точки “, предлага основаването на Обществото на народите, организация, която ще се стреми да оказва помощ за опазване на териториалната целокупност и политическата самостоятелност на огромните и дребни народи.

На мирните договаряния през 1919 година Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в рамките на Царство България. Президентът на Съединени американски щати е против отмъстителното отношение към победените нации и се аргументира, че то ще докара до нова война в бъдеще. Той упорства да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределяне на териториите при следвоенното устройство. През 1919 година Удроу Уилсън получава Нобеловата премия за мир.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР