Лидерът на Има такъв народ“ с коментар във Фейсбук“ за

...
Лидерът на Има такъв народ“ с коментар във Фейсбук“ за
Коментари Харесай

Трифонов заяви при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция

 Лидерът на " ИТН “ с коментар във " Facebook “ за преброяването, " мъртвите души “ в изборните описи и гласуването в чужбина. Той разгласи и при какви условия Има Такъв Народ ще влезе в управническа коалиция - в случай че се приеме за главен ангажимент наложителното въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване.

" Обикновено на всеки 10 години страната прави броене на всички хора, които живеят в България, без значение дали са пълнолетни български жители, малолетни български жители или непрекъснато пребиваващи непознати жители. Броят се всички хора.

В момента тече броене на популацията на България и междинните резултати са извънредно тревожни. Преброили са се 5 658 000 души или към 82% от популацията, съгласно информацията на Национален статистически институт.

Тоест, с задоволителна акуратност може да предположим, че цялото население на България е към 6,7 млн.души.

Сега ще ви кажа, че при последното броене от 2011 година популацията на България беше 7 364 570 души.

Това значи, че за 10 години България се е “стопила " с близо 700 хиляди души! Това пък значи, че всяка година България се “стопява " с един град като Велико Търново! Истината е, че през тези 10 години негативният натурален приръст и външната миграция са добили застрашителни размери за нас, като нация. А това е извънредно.

Днес България е пред прага на извънредно значими избори - парламентарни и президентски. И в този момент не знам дали на вас ви прави усещане едно нещо, само че на мен ми боде очите. Значи, цялото население на България към днешна дата е към 6,7 млн. души.

А тези дни ЦИК разгласи, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български жители.

Какво излиза? Броят на цялото население на България е еднакъв на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, изборни права са добили и всички над 1 милион малолетни българи у нас - децата в учебно заведение, децата в яслите и детските градини, бебетата у дома. Даже и непознатите жители са добили изборни права.

Шегата настрани. Всъщност, истината е много елементарна. Големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години изборни описи и на съществуването на така наречен “мъртви души " в тях. “Мъртвите души " не са безусловно умряли хора, въпреки че позволявам в изборните описи да има и такива, откакто няколко партии за следващ път се пробваха да се записват за присъединяване в идните избори с подписите на умряли хора.

Със сигурност обаче голямата част от така наречен “мъртви души " са си напълно действителни хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина - дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в Съединени американски щати, само че имат непрекъснат адрес в България и попадат в изборните описи в страната. Със сигурност българите с изборни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко допустимо да лимитират гласуването на тези наши сънародници зад граница.

Нали не сте не запомнили? Политиците безочливо им споделяха да не им се бутат в краката. Ще ви припомня единствено наглото ограничаване от 35 секции за страните, отвън Европейския съюз, което бяха наложили партиите на статуквото. Ограничение, което успяхме да премахнем с оферти от “Има подобен народ " Изборен кодекс в 45-ото Народно заседание.

Трябва да се каже, че наличието на българите зад граница в изборните описи у нас и на практика невъзможността те да гласоподават, намалява изкуствено общата изборна интензивност. От друга страна, по този начин огромните партии години наред завишаваха подправено % гласове за себе си.

Невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи би трябвало да бъдат включени в политическия живот на родината си, те “имат право на България ".

Въобще, на всеки български жител би трябвало да му бъде обезпечена опцията да гласоподава. Само по този начин ще имаме по-честни избори с справедлива изборна интензивност и избори с по-голяма представителност.

Затова, занапред да е ясно - “Има подобен народ " може да взе участие единствено в такава управническа коалиция, която одобри за собствен главен ангажимент наложителното въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване.

Защото България е там, където има и единствено един българин, и тъй като всеки има право на глас ", написа Трифонов. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР