Лидерът на Хамас Яхия Синуар, архитект на трансграничните набези на

...
Лидерът на Хамас Яхия Синуар, архитект на трансграничните набези на
Коментари Харесай

Хамас потвърди смъртта на лидера си Яхия Синуар

Лидерът на " Хамас " Яхия Синуар, проектант на трансграничните нападения на групировката през 2023 година, които се трансфораха в най-смъртоносния ден в историята на Израел, е бил погубен в стълкновение, съобщи през днешния ден Халил ал Хая, заместник-ръководител на " Хамас " в Газа и основен договарящ на групировката, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

 

В изказване по малкия екран Ал Хая удостовери позицията на палестинската въоръжена формация, че израелските заложници, пленени при нападението на групировката против Израел на 7 октомври 2023 година, няма да бъдат освободени, до момента в който не бъде преустановен огънят в продължаващата към този момент година война в Газа.

 

" Тези пандизчии няма да се върнат при вас преди края на експанзията в Газа и изтеглянето от Газа “, сподели той, съобщи Ройтерс.

 

Смъртта на Синуар, която последва убийства на други водачи и командири на " Хамас ", ще нанесе голям удар на ислямистката формация, изправена пред непрестанни въздушни удари, откогато атакува Израел на 7 октомври 2023 година, при което съгласно израелските данни починаха 1200 души.

 

Екстремистите от " Хамас " също по този начин водиха в Газа със себе си като заложници към 250 души, създавайки заложническа рецесия за крайнодясното държавно управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, което се зарече да отстрани групировката.

 

Синуар ще бъде запомнен с безпощадността си към палестинците, които сътрудничат на Израел, и като несклоняем зложелател на страната, която го бе вкарала в пандиза за дълги години.

 

Синуар беше разгласен за висш водач на групировката на 6 август като правоприемник на някогашния политически началник Исмаил Хания, който беше погубен в Техеран на 31 юли.

 

Повсеместно прочут като основен уредник на офанзивата от 7 октомври 2023 година, Синуар е роден в бежански лагер в южния град Хан Юнис. Той беше определен за водач на " Хамас " в Газа през 2017 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР